.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Απ΄ το Βοϊνίκου στην Δαφνούλα…



 Το όμορφο Προδρόμι είναι χτισμένο στους πρόποδες του Γκορίλα, στο μέσον ακριβώς των αρχαίων Ηλυσίων Πεδίων.
Παλαιότερα ονομάζονταν Βοϊνίκου ή Βεϊνίκου. Πως προέκυψε αυτή η ονομασία; Σύμφωνα με  μία εκδοχή το όνομα το πήρε από τον Μουχτάρ Σιάνη Βοϊνίκο ο οποίος ήταν ιπποκόμος Σλάβου αξιωματούχου (Βοϊνίκ στα σλάβικα σημαίνει ιπποκόμος). Όταν εξισλαμίστηκε έγινε αγάς στο χωριό και έτσι το χωριό πήρε το όνομα του.
Αν στα σλάβικα το «Βοϊνίκ» σημαίνει ιπποκόμος στα βλάχικα – ρουμάνικα σημαίνει δυνατό παλικάρι, γενναίος και επειδή οι κάτοικοι φημίζονταν για τον ηρωισμό τους το χωριό ονομάστηκε έτσι λόγω αυτού του χαρακτηριστικού.
Μια τρίτη εκδοχή αναφέρεται σε έναν τελάλη που προειδοποιούσε τους κατοίκους όταν πλησίαζε με παρακρατική οργάνωση Μωαμεθανών, φωνάζοντας συνθηματικώς «Ήρθε το βόι στ΄ αλώνι του Νίκου»…
Υπάρχουν και άλλες εκδοχές, πχ επειδή υπήρχαν πολλά βόδια στην περιοχή, ή επειδή ήταν ανταρτοχώρι ή λόγω των «Βοϊνίκων» που υπηρετούσαν στους στάβλους του Σουλτάνου.
Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Προδρόμι τιμώντας και την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού.
Η Δαφνούλα είναι το καμπίσιο τμήμα


Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του δήμου Σουλίου


Οι αποκριές έφτασαν και είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε λίγο από τις μουντές σκέψεις και να αφεθούμε στις όμορφες στιγμές του Καρνάβαλου. Στον δήμο Σουλίου έχουν ήδη προγραμματιστεί οι περισσότερες εκδηλώσεις οι οποίες είναι:


Αποκριές στο Γαρδίκι


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γαρδικίου καλεί μικρούς κ μεγάλους να πάρουν μέρος στο ''ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ''. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί την Κυριακή 23-02 κ ώρα 12.00 κ θα αποτελείται από πενταμελείς ομάδες! Το έπαθλο θα είναι


.