.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ (από το τεύχος Δεκεμβρίου)


Οι πληροφορίες  μου για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Πολιτιστικού Συλλόγου  Πλαταριάς επαληθεύθηκαν  με την επίσκεψή μου   επιτόπου. Πραγματικά αποτελούν  μία ευχάριστη έκπληξη .
Με υποδέχτηκε ο εμπνευστής και ιδρυτής τους κ. Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου από την Πλαταριά, Πολιτικός Μηχανικός , συνταξιούχος Ο.Τ.Ε., ο οποίος με ξενάγησε και είχαμε μία ευχάριστη ενημέρωση και συζήτηση . Πρώτα πήγαμε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη.
-Πότε ιδρύθηκε η Δανειστική Βιβλιοθήκη και πως μπορέσατε να συγκεντρώσετε τόσα πολλά βιβλία ;
Η δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης  στο χωριό ήταν παιδικό μου όνειρο, το οποίο πήρε  «σάρκα και οστά» το 2007. Είχα εκφράσει την επιθυμία μου στο τότε  Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου, το οποίο ανέλαβε να βρεθεί ο χώρος  και να ανακαινιστεί . Πράγματι παραχωρήθηκαν δύο αίθουσες από το παλιό Δημοτικό Σχολείο και ξεκίνησα τη συλλογή βιβλίων από γνωστούς και φίλους, εκδοτικούς οίκους και άλλους συλλόγους, πέραν των δικών μου βιβλίων που χρόνια  μάζευα.
-Πόσα βιβλία αριθμεί σήμερα η Δανειστική Βιβλιοθήκη και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της ;
 Έχουμε πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων και συνεχίζουμε. Δυστυχώς δεν έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Λειτουργεί με εθελοντές. Όλα τα βιβλία έχουν καταγραφεί χειρόγραφα  σε κατάλληλα βιβλία και έχουμε αρχίσει την ηλεκτρονική καταγραφή .Η βιβλιοθήκη, τώρα το χειμώνα,  είναι 

 ανοικτή  κάθε Δευτέρα και Σάββατο  απόγευμα 18.30- 19.30 για το δανεισμό και την επιστροφή των βιβλίων. Υπάρχει και η δυνατότητα για ενδιάμεσο δανεισμό μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.
- Έχετε επισκέψεις Σχολείων, Γυμνασίων της περιοχής. Η κίνηση είναι ικανοποιητική;
 Ναι την επισκέπτονται μαθητές από το Σχολικό Κέντρο Πλαταριάς, το Νηπιαγωγείο και το Γυμνάσιο, αλλά και από άλλες περιοχές.  Η κίνηση, με τα δεδομένα της περιοχής μας, είναι ικανοποιητική. Μέχρι τώρα πάνω από

Νεκρομαντείο, στις πύλες του Άδη (από το τεύχος Δεκεμβρίου)

Κοντά στο Καναλάκι, στο χωριό Μεσοπόταμος πάνω σε ένα λοφίσκο, βρίσκεται το σπουδαιότερο κι αρχαιότερο Νεκρομαντείο ή Νεκυομαντείο, (νέκυς = νεκρός) της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, κοντά στην αρχαία μυκηναϊκή αποικία, την Εφύρα, (14ος π.Χ. αι.) Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη (ή Πλούτωνα)
 υιού της Ρέας και του Κρόνου κι αδελφού του Δία, της Ήρας και του Ποσειδώνα και της Περσεφόνης.


Οι προσχώσεις των ποταμών Αχέροντα, Κωκυτού (Μαύρου) και Πυριφλεγέθοντος (Βωβού), συνέτειναν στον σχηματισμό έλους κι αργότερα λίμνης, της Αχερουσίας που σήμερα έχει αποξηρανθεί. Η ύπαρξη του βράχου με τη σπηλιά στα ΒΔ της λίμνης, στη συμβολή των τριών ποταμών, ήταν ιδανική για το στήσιμο τού ιερού μνημείου. Σε αυτό το Ιερό κατέφευγαν οι αρχαίοι, προσφέροντας χοές (σπονδές, προσφορές) στους νεκρούς για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές και να πάρουν διάφορες πληροφορίες, μετά από κατάλληλη προετοιμασία στην οποία υποβάλλονταν απ' τους ιερείς του Μαντείου.
Μέθοδος μαντείας
Καταλυτικός για τη μαντεία ήταν ο ρόλος των ιερέων, οι οποίοι επεδίωκαν συζητήσεις με τους επισκέπτες για

Συνέντευξη στο Step: Αντώνης Παπαλάμπρου: Μοναδική φωτογραφική ματιά

Ο Αντώνης Παπαλάμπρου είναι ένας ταλαντούχος φωτογράφος  που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της περιοχής που ζει και εργάζεται με πολλές διακρίσεις σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η φωτογραφική του ματιά είναι μοναδική και καταφέρνει με μια φωτογραφία να πει πραγματικά μια ιστορία με 1000 λέξεις. Το περιοδικό Step συνάντησε τον Αντώνη Παπαλάμπρου και είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.
Πρόσφατα  μία από τις φωτογραφίες σας που δημιουργήσατε για την δράση για τον δημόσιο θηλασμό    πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία open στον διεθνή διαγωνισμό του PWS for the 2nd half of 2015 που έγινε στην Αθήνα στις 8-11-2015. Πείτε μου δυο λόγια για αυτήν την φωτογραφία…






Ο δημόσιος θηλασμός είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων που με βρίσκει σύμφωνο. Όταν μου έγινε η πρόταση δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί πίστευα από την πρώτη στιγμή στην αποτύπωση αυτής της ιδιαίτερης στιγμής, της ιερής και συνάμα τρυφερής στιγμής,  ενός νέου μέλους της κοινωνίας (βρέφους) και  παράλληλα να αποτυπωθεί η σκληρότητα της σημερινής κοινωνίας δίνοντας πολλές συναισθηματικές προεκτάσεις. Αυτές οι στιγμές, της τρυφερότητας και ιερής στιγμής έρχονται αντιμέτωπες με την σκληρότητα και

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για την απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην συνεδρίασή του στις 25 Ιανουαρίου 2016, αφού συζήτησε εκτός ημερησίας διατάξεως το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αποφάσισε κατά πλειοψηφία (Απόφαση Δ.Σ. 3/2016) τα ακόλουθα: 

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στο Κάτω Ξέχωρο Θεσπρωτίας

Εξιχνιάστηκε, από το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας και το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση κλοπής, με τη μέθοδο της απασχόλησης, από σπίτι στο Κάτω Ξέχωρο Θεσπρωτίας.
Σχηματίστηκε δικογραφία σε

Ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου με ψήφισμα που εξέδωσε στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου συμπαρίσταται και συμπαρατάσσεται με τους δίκαιους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας.
          Οι κινητοποιήσεις αυτές πρέπει να έχουν και τη συμπαράσταση όλων των κοινωνικών ομάδων και των πολιτών.
          Τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού και του φορολογικού πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειλικρινή διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Χωρίς λαϊκισμό, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό.
          Οι ακολουθούμενες πολιτικές φέρνουν την απαξίωση και την εξαφάνιση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Από την αρχή της κρίσης βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών. Τα επιχειρούμενα μέτρα όπως η υπερφορολόγηση, η υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση του ΟΓΑ καταργεί ουσιαστικά το αγροτικό εισόδημα. Η πολιτική που ασκείται,  διαλύει την Ελληνική γεωργία.
          Το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει

.