.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ανησυχία για τις συχνές εμφανίσεις φιδιών σε αστικά κέντρα της Ηπείρου


Φέτος έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζονται πολλά φίδια στην Ήπειρο, όχι μόνο στην ύπαιθρο και τα χωριά αλλά και στα αστικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα.

Η εμφάνιση του φιδιού στο κέντρο των Ιωαννίνων που αναστάτωσε τους διερχόμενους πολίτες και τους καταστηματάρχες της περιοχής, φαίνεται πως δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος υπήρξαν
μαρτυρίες πολλών κατοίκων για εμφάνιση φιδιών σε αρκετά σημεία της πόλης.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν οι παλαιότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ηπείρου, δεν θυμούνται άλλο καλοκαίρι με τόσες πολλές εμφανίσεις φιδιών στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Που αποδίδεται το φαινόμενο


Το φαινόμενο θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Κάποιο το συνδέουν με τις κλιματικές συνθήκες, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την υγρασία που προκαλούν οι συχνές -παρά το προχωρημένο της εποχής- βροχοπτώσεις, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή των φιδιών.   

Η παραπάνω πραγματικότητα ενισχύεται και από τα πολλά χόρτα που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην πόλη, καθώς το κόψιμό τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη σε όλες τις περιοχές.

Οι πιο ευφάνταστοι, έρχονται να συνδέσουν το φαινόμενο της αύξησης των φιδιών με τις δράσεις των… οικολογικών ομάδων, καθώς -όπως ισχυρίζονται- μέλη των ομάδων αυτών ενδεχομένως να θέλησαν να… «εμπλουτίσουν» το περιβάλλον με φίδια, ένα σενάριο, ωστόσο, που φαντάζει τουλάχιστον ακραίο…

Δεν είναι λίγοι, πάντως κι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι κυνηγώντας δίχως όρους και κανόνες ακόμη και αρπακτικά πουλιά, τα οποία τρώνε τα φίδια, διαταράσσουν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ικανός αριθμός φυσικών παραγόντων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα επικίνδυνα ερπετά. Κρίνεται, ωστόσο, απαραίτητος ο διαχωρισμός τους από τους ευσυνείδητους κυνηγούς, οι οποίοι λειτουργούν σεβόμενοι το περιβάλλον, τη φύση και το συνολικό πλαίσιο που διέπει τη δραστηριότητά τους.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο των συχνών εμφανίσεων φιδιών σε αστικά κέντρα δεν περιορίζεται στα Γιάννενα, καθώς ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, κυρίως στην Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία, ενώ σαφώς λιγότερες είναι οι περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στην Άρτα.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε

Αν και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος που θα μπορούσε να κρατήσει τα φίδια μακριά από την κατοικία μας, υπάρχουν ορισμένες απλές κινήσεις μέσω των οποίων θα μπορούσε κανείς να περιορίσει αισθητά τις πιθανότητες να δεχτεί μια τέτοια ανεπιθύμητη επίσκεψη:

- Απαλλαγή του σπιτιού μας από τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους κτλ) και αρθρόποδα (γρύλους, ακρίδες, κ.ά), τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια

- Περιορισμός των εκτεθειμένων πηγών τροφής και νερού που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τρωκτικά και μεγάλα έντομα.

- Απαλλαγή της ιδιοκτησία μας από σορούς αντικειμένων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρυψώνες για τρωκτικά και έντομα και κλείσιμο όλων των εξωτερικών σχισμών και οπών.

- Αποφεύγουμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και φυτά στον κήπο μας τα οποία μπορούν να γίνουν ελκυστικά για τρωκτικά και αρθρόποδα.

- Χρήση απωθητικών τρωκτικών και εντόμων οικολογικών, μη-τοξικών, που δεν προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον και βασίζονται σε φυσικά προϊόντα.

- Απαλλαγή του κήπου μας από μεγάλες πέτρες, σορούς ξύλων και αντικειμένων που δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.

- Κόψιμο - κούρεμα των ψηλών χόρτων, κλάδεμα των βάσεων των πυκνών θάμνων έως και 60cm πάνω από το έδαφος δημιουργώντας κενό από κάτω ή αποφεύγοντας τους πυκνούς θάμνους και την πυκνή βλάστηση γενικότερα.

- Φραγή των σχισμών των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, έτσι ώστε να κλείνουν ερμητικά οι πόρτες και τα ανοίγματα.

- Φραγή όλων των εξωτερικών σχισμών και οπών οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα φίδια σαν προσωρινό καταφύγιο.

- Αποφυγή της δημιουργίας υγρού και δροσερού περιβάλλοντος κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν αυτό είναι προσβάσιμο από τα φίδια (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).

- Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές δημιουργούμε ένα περιβάλλον αρκετά αφιλόξενο για τα φίδια, κάτι που τα κάνει να το απορρίψουν και να επιλέξουν κάποια άλλη περιοχή πιο βολική στον τρόπο ζωής τους και τις ανάγκες τους. Οι πιθανότητες να βρεθεί ένα φίδι σε περιβάλλον με αυτές τις συνθήκες γίνονται πλέον ελάχιστες.

Προσοχή στις αντιδράσεις μας

Αν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αν ένα φίδι είναι δηλητηριώδες ή μη, το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Καθώς περιμένουμε να έρθει η Πυροσβεστική, μπορούμε να παρακολουθούμε το φίδι από απόσταση το πολύ τριών μέτρων, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται.

Επίσης μπορούμε να πετάξουμε επάνω του μία κουβέρτα γιατί είναι πολύ πιθανό να νιώσει ασφάλεια από κάτω και να παραμείνει εκεί μέχρι να φτάσουν οι ειδικοί, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να τρυπώσει σε κάποιο δύσκολο και μη προσβάσιμο σημείο του σπιτιού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσει κανείς να σκοτώσει το φίδι, καθώς είναι πολύ πιθανό να γίνει επιθετικό και να επιτεθεί στην προσπάθειά του να αμυνθεί. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των δηλητηριωδών δηγμάτων είναι αποτέλεσμα περιστατικών όπου κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει το φίδι. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.