.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Το Σεβαστό των λόφων

Το Σεβαστό, είναι μικρό τυπικό χωριό του κάμπου της Παραμυθιάς, κτισμένο στη βορειοδυτική εσχατιά της ευρύτερης πεδιάδας της περιοχής, η οποία στη συνείδηση των κατοίκων της, αλλά και με απόψεις ιστορικογράφων, είναι ταυτισμένη με τα " Ηλύσια Πεδία " της Μυθολογίας μας.
Ο πληθυσμός του χωριού, μειωμένος αισθητά σε σχέση με αυτόν της δεκαετίας του ΄50, ανέρχεται σε 150 περίπου  κατοίκους, που ζουν μόνιμα στο χωριό, ενώ υπερδιπλάσιος αριθμός Σεβαστιτών ζει στο εξωτερικό και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η θέση του χωριού μπορεί να ορισθεί ως οροπεδινή. Τόσο ο παλιός οικισμός, όσο και ο νέος είναι φτιαγμένος κατά το πλείστον, στις υπώρειες τριών λόφων:
του ονομαστού λόφου " ΚΙΟΥΤΕΖΑ ", στο κέντρο του οικισμού, του ανατολικά τούτου λόφου " ΦΑΚΕΓΚΙΡΑ " και του δυτικά τούτου λόφου " ΣΙΕΣΙΖΑ ", που συνθέτουν τον ορεινό όγκο της περιοχής.
Αναφορικά με το ζήτημα του οικισμού του Σεβαστού, που είναι και ζήτημα όλων των οικισμών της περιοχής και τη σχέση των κατοίκων της προς τα Θεσπρωτικά φύλα της αρχαιότητας : Εξακριβωμένο είναι πως η περιοχή όλη τούτη, γνωστή από την αρχαιότητα ως χώρα των Θεσπρωτών, κατοικείται αδιάκοπα στο χρόνο, από τα πελασγικά χρόνια τα προ της ιστορίας, από την εποχή του χαλκού - ακόμη και του λίθου, καθώς τούτο μαρτυριέται από τα άφθονα ευρήματα του χώρου, από λίθινα απομεινάρια, από αρχαίους οικισμούς και κάστρα κ.ο.κ.
Οι εκκλησίες του χωριού
Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης όπου είναι η νεότερη εκκλησία του χωριού και η κεντρική εκκλησία. Όμως υπάρχει και άλλη μια εκκλησία η οποία λειτουργεί σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου.  Και φυσικά στην κορυφή ενός λόφου βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας.
Άγιος Γεώργιος Σεβαστός
Από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, έξω του χωριού και επί μικρού λοφίσκου στη θέση "Δάσος" ( δεν γνωρίζουμε πότε κτίστηκε ακριβώς), υφίσταται ο ναός του Αγίου Γεωργίου Σεβαστού (καταγραμμένος και προστατευόμενος σήμερα από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων). Ο ναός τούτος σήμερα έχει επισκευασθεί με φροντίδα των κατοίκων και υπό την
επίβλεψη της προστατεύουσας υπηρεσίας, διατηρώντας, εν μέρει, την παλιά όψη του στο εσωτερικό του και εξωτερικά. Είναι κτισμένος πάνω σε παλαιότερη εκκλησία, όπως προκύπτει από την επί του υπερθύρου της βόρειας (κεντρικής) πύλης του αναγραφόμενης χρονολογίας, έτους 1911. Το έτος αυτό, σε καμία περίπτωση δεν είναι έτος θεμελίωσης του ναού, αφού η εκκλησία ήταν γνωστή πολύ πριν από το 1911, από προφορικές μαρτυρίες παλαιών. Το ότι η εκκλησία είναι κτισμένη ήδη στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, προκύπτει και από το γεγονός πως στα 1813 υπήρχε παπάς συνδεόμενος με το χωριό, γραπτή ενθύμηση του οποίου ανευρέθη επί ευαγγελίου παλιού, που βρίσκονταν ως πρόσφατα στην ενορία, κάτι που αναφέρω και πιο κάτω. Η εκκλησία έφερε στον εξωτερικό της χώρο πέτρινο περίβολο με ωραία βορεινή αυλόπορτα που διατηρείται, εν μέρει και σήμερα, καθώς ο παλιός λοιπός περίβολος έχει πέσει κι αντικατασταθεί με νέο πέτρινο τοίχο. Η εκκλησία έφερε εσωτερικά τοιχογραφίες (ελάχιστο δείγμα τους σώζεται σήμερα), κι είχε καταπληκτικό απλό ξύλινο τέμπλο, εικονογραφημένο με όλους τους Αποστόλους στην κορυφή του και με τους λοιπούς βασικούς τρόπους εικονογράφησης, έφερε ξύλινο ταβάνι, με εικόνα του Παντοκράτορα στο κέντρο, κι είχε ξεχωριστό γυναικωνίτη, ελαφρώς υπερυψωμένο από
τον κυρίως ναό. Γενικά και για τα δεδομένα της εποχής, ήταν αξιόλογος ναός.
Αλωνιάδα
Το καλοκαίρι μια εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο στο χωριό διοργανώνεται η Αλωνιάδα, μια εκδήλωση τριήμερη που δίνει μια πολιτιστική ανάσα στον τόπο. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν το 2007 και οι επόμενες έγινα το 2009, το  2011 και η τέταρτη το 2013 όπου εκτός των άλλων υπήρχαν οι εξής δραστηριότητες: έκθεση παλιάς φωτογραφίας, έκθεση με Λαογραφικά Είδη,  έκθεση με τη συλλογή των παλιών αντικειμένων, έκθεση βιβλίου, συζήτηση  με θέμα << Η τουριστική ανάπτυξη του τόπου >>, αλώνισμα, αγώνας δρόμου, δημιουργία ομάδων μπάσκετ και βόλεϊ, αγώνας ποδηλάτου, προβολές έργων, έκθεση παλιών αγροτικών αντικειμένων, ζωγραφική για παιδιά, εκδήλωση συνεργασίας με το κέντρο πρόληψης κατά των Ναρκωτικών του νομού Θεσπρωτίας  "Αριάδνη", έκθεση και παρουσίαση του έργου του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσπρωτίας,  Θέμα για το "Κωκκυτό" ενώ στη τελευταία Αλωνιάδα το κεντρικό θέμα ήταν η ξενιτιά.
Πληροφορίες: http://www.sevasto.gr

Φωτογραφίες: ΦΜ























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.