.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Στην Πλαταριά θα βρεθούν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Παρασκευής

 

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Παρασκευής θα έχει την τιμή και την ευλογία να υποδεχθεί η Πλαταριά και συγκεκριμένα ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου 2014.
Θα παραμείνουν προς προσκύνημα μέχρι και τις 27 Ιουλίου 2014.
Στις 25 Ιουλίου και συγκεκριμένα 7-10 μμ θα τελεσθεί , Μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Στην συνέχεια τα ιερά λείψανα και η εικόνα θα μεταφερθούν δια θαλάσσης στην Πλαταριά όπου και θα ακολουθήσει λιτανεία με κατάληξη στον Ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Θα ακολουθήσει μεγάλο πανηγύρι στον περίβολο της εκκλησίας.
Στις 26 και 27 Ιουλίου στις 7.00 πμ, στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής θα τελεσθεί Όρθρος μετά θείας λειτουργίας και αρτοκλασίας, ενώ στις 19.00μ.μ τόσο στις 26 όσο και στις 27 Ιουλίου, θα τελεστεί μέγας εσπερινός μετά αρτοκλασίας. Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στην εκκλησία καθ’ όλο το 24ωρο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να τιμήσουν την Αγία,.

Βίος Αγίας Παρασκευής της Οσιοπαρθενομάρτυρος

Νεανική ηλικία

H Αγία παρασκευή γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Ρώμης επί Αυτοκρατορίας Αδριανού. Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήσαν θεοσεβούμενοι Χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή και έτσι αποφάσισαν οι γονείς της, να της δώσουν το όνομα της ημέρας που γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε με βάση Χριστιανικά πρότυπα. Έτσι από μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη κλίση προς το λόγο του Ευαγγελίου και ξεχώριζε για τον ενάρετο βίο της[1].
Η ενηλικίωσή της και η δράση της

Σε ηλικία 20 ετών, η Αγία Παρασκευή έχασε τον πατέρα της. Αυτό στάθηκε σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορείας της, διότι πλέον ήταν μόνη με αρκετά χρήματα ώστε να πραγματοποιήσει φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Έτσι εκποιεί όλη της την περιουσία σε φτωχούς και αφιερώνει το χρόνο της στην ανακούφιση των ασθενών. Δίνεται ολοκληρωτικά στην ιεραποστολή, διδάσκει σε σπίτια γυναίκες, μικρά παιδιά, διακονεί αδυνάτους, σπεύδει για τις ανάγκες της εκκλησίας της Ρώμης. Μάλιστα με τον καιρό επέκτεινε τη δράση και σε γειτονικά χωριά και εκκλησίες. Πλησίαζε ιδίως νέες γυναίκες, προκαλούσε συζητήσεις, ομιλούσε για τον Ιησού Χριστό, το παράδειγμά Του. Γρήγορα όμως έφτασαν στα αυτιά του Αυτοκράτορα Αντωνίνου οι δραστηριότητες της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ενώπιόν του. Η σεμνή και όμορφη εμφάνιση της στον Αυτοκράτορα, λέγεται πως τον εντυπωσίασε. Αλλά και η σύνεσή της, το θάρρος της και η διαύγεια πνεύματος έγιναν αντιληπτά από τον Αντωνίνο, ο οποίος δεν ήθελε να εφαρμόσει τα μέτρα του Ρωμαϊκού νόμου σε βάρος της, όπως ορίζονταν για τους Χριστιανούς. Δοκίμασε πολλές μεθόδους ιδιαίτερα κολακευτικές για γυναίκα, αλλά τελικά έμεινε αμετακίνητη στη θέση της[2].
Το μαρτύριό της

Η Παρασκευή συνελήφθη και οδηγήθηκε σε τιμωρία βασανισμού μέχρι να ομολογήσει την αποστροφή της από το Χριστιανισμό. Αρχικά της έθεσαν μια πυρακτωμένη περικεφαλαία στην κεφαλή της. Εν συνεχεία και αφού δε λύγισε, ρίχτηκε στην απομόνωση. Μια τέτοια οπισθοχώρηση θα σήμαινε μεγάλη νίκη του Αυτοκράτορος και πλήγμα ιδιαίτερα στο γυναικείο χριστιανικό πληθυσμό που θα έβλεπε τη θερμότερη εκπρόσωπό του να αλλαξοπιστεί. Αυτή όμως αντί να λυγίσει, θεώρησε εξαιρετικό χρόνο την απομόνωση για προσευχή. Μάλιστα λέγεται πως το βράδυ άγγελος Κυρίου ενεφανίσθη ενώπιόν της και την ελευθέρωσε από τα δεσμά της. Η Παρασκευή ενώπιον του Αυτοκράτορα πλέον πάλι, έμεινε σταθερή, ο Αντωνίνος κατάλαβε πλέον το μάταιο της προσπάθειάς του και διέταξε σε βασανισμό μέχρι θανάτου. Έτσι την οδήγησαν ενώπιον καυτού λαδιού. Όμως εδώ αναφέρεται από τον βιογράφο της μέγα σημείο. Πως ενώ εισήχθη στο θερμό λάδι, παρέμενε ανέπαφη. Όταν το άκουσε ο Αντωνίνος δεν πίστεψε σε κάτι τέτοιο και θέλησε ο ίδιος να διαπιστώσει το αληθές, όμως πλησιάζοντας το λέβητα τα μάτια του βλάφτηκαν από τον καυτό ατμό με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Η Παρασκευή όμως με θαυματουργικό τρόπο θεράπευσε τα μάτια του. Έτσι μέχρι και σήμερα θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Μετά το γεγονός ο Αντωνίνος άφησε ελεύθερη την Παρασκευή. Μάλιστα από το γεγονός αυτό και έπειτα ο Αντωνίνος διατήρησε θετική για τη εποχή στάση για τους χριστιανούς και για αυτό το λόγο του αποδόθηκε το προσωνύμιο «Αντωνίνος ο Ευσεβής». Έτσι η Παρασκευή επέστρεψε στο έργο της κάτι που έδωσε πολύ δύναμη στη χριστιανική κοινότητα, ιδίως δε στις γυναίκες που στο πρόσωπό της έβλεπαν ένα σημαντικό στήριγμα[3].
Το τέλος της ζωής της

Όμως σύντομα τον Αντωνίνο διαδέχθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος. Μέσα στους πρώτους χριστιανούς που συνέλαβε ήταν και η Παρασκευή. Ο ίδιος έδωσε εντολή σε δύο επάρχους να τη βασανίσουν. Ο ένας ονομαζόταν Ασκληπιός. Αυτός την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια. Αυτά όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν. Ο Ασκληπιός ταράχθηκε, πιθανώς να γνώριζε και αυτά που οι χριστιανοί μεταξύ τους συζητούσαν ή ακόμα να γνώριζε τα λεγόμενα για την ίδια τη Παρασκευή. Μετά τα γενόμενα ανέλαβε δράση ο έτερος έπαρχος ονόματι Ταράσιος. Αυτός όμως της απέκοψε την κεφαλή και έτσι βρήκε τέλος η ζωή της Αγίας και μεγαλομάρτυρος Παρασκευής. Χριστιανοί περιμάζεψαν το λείψανό της και εν καιρώ το τοποθέτησαν στη βάση του θυσιαστηρίου. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου[4]. Τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται στόν ναό των Τριών Ιεραρχών στήν πόλη Ιάσιο της Ρουμανίας[5]

Απολυτίκιον. Ήχος α’

«Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε,
την ομώνυμόν σου πίστιν, είς κατοίκιαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή Αθληφόρε
όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών»
Ναός Αγίας Παρασκευής


 
Η ορθοδοξία είναι αναμφισβήτητα το στοιχείο το οποίο εδώ και τόσα χρόνια έχει καταφέρει να κρατήσει σε συνοχή ολόκληρο το έθνος μας και να διατηρήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας. Οι κάτοικοι της Πλαταριάς είναι βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι σε κάθε έκφραση της καθημερινής τους ζωής. Την απόδειξη του ισχυρισμού αυτού την παρέχει το ίδιο το χωριό το οποίο είναι γεμάτο από εκκλησίες χτισμένες από τους ίδιους τους χωριανούς. Οι μεγάλες γιορτές της ορθοδοξίας ,οι στενά συνδεδεμένες με την πίστη ,τιμώνται με ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και τα πατροπαράδοτα έθιμα διατηρούνται αλώβητα από το πέρασμα του χρόνου.
Η ενορία της Πλαταριάς ονομάζεται ενορία Παμμεγίστων Ταξιαρχών και αποτελείται από τρεις ναούς . Τον Καθεδρικό ναό των Αγίων Ταξιαρχών , Τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου και τέλος τον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Αριστερά του δρόμου προς Ηγουμενίτσα, και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την Πλαταριά, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Κοντά στον σημερινό Ναό σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στην υστεροβυζαντινή εποχή (Ενετοκρατία) σε κοντινή θέση βρίσκονταν Μοναστήρι. Σήμερα μπορεί κανείς με δυσκολία να δει τα ερείπια της παλαιάς Εκκλησίας και ένας από τους βασικούς στόχους της τοπικής Εκκλησίας είναι η ανάδειξή τους.
 
Η σημερινή Εκκλησία κατασκευάστηκε από τον εργολάβο μηχανικό Χριστόφορο Παπαδόπουλο και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 24/07/1966. Ο Παπαδόπουλος είχε αναλάβει την διάνοιξη και κατασκευή του οδικού δικτύου της περιοχής. Σε ένα δρομολόγιο με φορτηγό της εταιρίας του γεμάτο εργάτες το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, συνέβη ατύχημα. Πλησίον του σημείου που βρίσκεται σήμερα ο Ναός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και έπεσε στον γκρεμό. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου κατά την ώρα της πτώσης εμφανίστηκε μία γυναικεία μορφή η οποία του είπε «Μη φοβάσαι! Δεν θα πάθετε τίποτα! Έχεις εμένα μαζί σου». Πράγματι, δεν έπαθε κανείς τίποτα και ο Παπαδόπουλος επισκέφθηκε την Πλαταριά ρωτώντας τι υπήρχε εκεί προσπαθώντας να δώσει μια εξήγηση σε αυτό που του συνέβη. Ανακάλυψε ότι στο σημείο του ατυχήματος υπήρχαν τα ερείπια του αρχαίου Ναού της Αγίας Παρασκευής και προς τιμήν της προχώρησε στην κατασκευή της σημερινής Εκκλησίας. Η Εκκλησία, το 2006 ανακαινίστηκε πλήρως και απέκτησε πλέον και περιουσιακή υπόσταση. Εκατοντάδες γάμοι και βαφτίσεις από Έλληνες και αλλοδαπούς ορθοδόξους τελούνται στον Ναό κάθε χρόνο. Αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πλαταριά. Ο Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής γίνεται στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο με την διεξαγωγή μεγάλου πανηγυριού στο κέντρο του χωριού. Τα παλαιότερα χρόνια το πανηγύρι γινόταν στον προαύλιο χώρο του ναού της Αγίας Παρασκευής. Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο , μεταφέρεται στα πλαίσια του εορτασμού η εικόνα της Αγίας Παρασκευής δια θαλάσσης με καΐκι, από την Εκκλησία στο λιμάνι του χωρίου όπου ακολουθεί λιτανεία και οι τιμές που αρμόζουν στην Αγία.
Λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.