.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

H AYTOΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ



Η γνωριμία με τη σύσταση και εξέλιξη της κοινότητας και του δήμου μας, δηλαδή με την διοικητική ιστορία τους, η καταγραφή της ως αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής ιστορίας, η απάντηση στο ερώτημα τι αυτοδιοίκηση έχουμε και τι θέλουμε και η προαιρετική εθελοντική προσφορά των ομιλητών για την καταγραφή της ιστορίας της κοινότητας Ξηρολόφου, αποτέλεσαν το βασικό πυρήνα μίας ξεχωριστής εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογός μας στις 8 Αυγούστου, με θέμα «η αυτοδιοικητική ιστορία της Τοπικής Κοινότητας Ξηρολόφου», όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο «ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ».
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: ο καθηγητής Παντελής Κυπριανός, Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, από τη Σελεύκεια, ο Πέτρος Χρήστου, συγγραφέας – δημοσιογράφος, από το Σεβαστό και η Αλίκη Ιωάννου, δικηγόρος, από το Ξηρόλοφο.
O κος Κυπριανός στην παρέμβασή του εστίασε στη σημασία της μελέτης του τοπικού περίγυρου και της τοπικής Ιστορίας για την κατανόησή τους, τη συγκρότηση της ατομικής και συλλογικής μνήμης και την τοπική ανάπτυξη. Υπογράμμισε ότι
με τη μελέτη της δημιουργήθηκαν Μουσεία και λευκώματα και οι άνθρωποι οδηγήθηκαν προοδευτικά στην εξερεύνηση της τοπικής κοινωνίας και στην ανάληψη κάθε είδους πρωτοβουλιών (πολιτικών, πολιτιστικών και οικονομικού χαρακτήρα).
Σε ότι αφορά το βιβλίο του κ. Χρήστου Πέτρου, σημείωσε ότι αυτό συνιστά μία αξιέπαινη προσπάθεια που πρέπει να βρει μιμητές. Αποτελεί, συνέχισε, ένα νήμα που ενώνει τη Θεσπρωτία του χθες με τη σημερινή και τους δήμους και τις κοινότητες μεταξύ τους γιατί δίνει μία ζωντανή διαχρονική εικόνα της περιοχής. Κλείνοντας ο κος Κυπριανός είπε ότι μετά την ανάγνωση του βιβλίου βλέπουμε διαφορετικά τη Θεσπρωτία, την ψηλαφούμε με νέο βλέμμα, καθώς κάθε γωνιά της ζωντανεύει και μας προσκαλεί να γίνουμε πιο συνεργάσιμοι μαζί της και πιο δημιουργικοί. 
Η κα Ιωάννου, εστιάζοντας στο περιεχόμενο του βιβλίου, μεταξύ των άλλων επισήμανε ότι το «Καλειδοσκόπιο της …Θεσπρωτίας» είναι ένα βιβλίο που επιχειρεί να γεωγραφήσει τον «Γαλαξία των κοινοτήτων των Θεσπρωτών» από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μορφοποιώντας την ιστορία της κοινωνικής οργάνωσης της Θεσπρωτικής γης, καθιστώντας υποψήφιο αναγνώστη κάθε Θεσπρωτό και κάθε φιλήστωρ, διότι υπηρετεί την ιδιοπροσωπία των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες ως αυτοδιοικούμενα πολιτικά υποκείμενα, δύνανται να αποτελέσουν την διασύνδεση του μέλλοντος με τους ρυθμούς του παρελθόντος.
Κλείνοντας, η κα Ιωάννου, είπε ότι ταυτόχρονα το βιβλίο μέσα από τις σελίδες του αφενός θέτει στον αναγνώστη το ερώτημα για την αυτοδιοίκηση που θέλουμε. Θέλουμε μία αυτοδιοίκηση κατασκευασμένη και ετεροκαθοριζόμενη από την κεντρική εξουσία και της σοβούσες σκοπιμότητες του πολιτικού συστήματος ή μία αυτοδιοίκηση αυτόνομη και ακηδεμόνευτη; Αφετέρου προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι αιώνες της τοπικής οργάνωσης της θεσπρωτικής κοινωνίας, προσέδωσαν θετικό πρόσημο στην εξέλιξή της.
Ο κος Χρήστου στην παρέμβασή του είπε ότι χρειάζεται οι άνθρωποι που συμμετέχουν ενεργά στην αυτοδιοίκηση να γνωρίζουν τους νόμους και την ιστορία της. Να γνωρίζουν τη σύσταση και εξέλιξη του δήμου και της κοινότητάς τους, δηλαδή τη διοικητική τους ιστορία. Τόνισε επίσης ότι πολλοί θέλουν να μάθουν περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα γιατί αντιλαμβάνονται ότι η οποιαδήποτε διοικητική αλλαγή που αφορά τους δήμους επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους και γιατί η αυτοδιοίκηση είναι ο κοντινότερος κρίκος διοίκησης προς την κοινωνία.
Παρουσιάζοντας την αυτοδιοικητική ιστορία της Τοπικής Κοινότητας Ξηρολόφου, σε μορφή PowerPoint, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, επισήμανε αφενός ότι η κοινότητα Ξηρολόφου καταγράφεται πάντοτε και σταθερά ως διοικητική μονάδα, αλλά αφετέρου διακρίνουμε ότι το διοικητικό σύστημα της χώρας «φαίνεται» να έχει κωλύσει στην Οθωμανική περίοδο με τις όποιες αλλαγές στα ονόματα ή στις γεωγραφικές διοικητικές αυξομειώσεις.
Παρόλα αυτά, είπε ο κος Χρήστου, εμείς πρέπει να ξεχωρίσουμε το ενθαρρυντικό στοιχείο και αυτό είναι το πιο σημαντικό, το ανθρώπινο, ότι οι πρόγονοι μας κατοίκησαν σε αυτό τον χώρο πριν από χιλιάδες χρόνια και εμείς συνεχίζουμε να ζούμε εδώ. Αυτή τη συνέχεια πρέπει να εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενεές. Σε αυτή τη σύνδεση στηριζόμαστε με κύριο στόχο να ανταπεξέλθουμε στις σημερινές δυσκολίες της ζωής και να την κάνουμε καλύτερη.
Έκλεισε την παρουσίαση με μία ευχάριστη, συγκινητική, έκπληξη στους κατοίκους παρουσιάζοντας τους στοιχεία, που αφορούσαν την κοινότητα, για τα σχολεία και τη γη στην Οθωμανική περίοδο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε η δήμαρχος του Δήμου Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Παππάς, η Αθηνά Παπαϊωάννου, νυν πρόεδρος της κοινότητας Ξηρολόφου και οι νεοεκλεγέντες, Δημήτριος Δημητρίου, δημοτικός σύμβουλος και Ιωάννης Αλεξόπουλος νέος πρόεδρος της κοινότητας μας.
                                                                                                        16-8-2014
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΞΗΡΟΛΟΦΙΤΩΝ «Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.