Την Παρασκευή η κτηνιατρική υπηρεσία της ΠΕ Ιωαννίνων ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους του δήμου Σουλίου, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο πολυχώρο "Καρκαμίσι" για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου δίνοντας τους και κάποιες συμβουλές. Ο δήμος Σουλίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ...
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Ιωαννίνων ύστερα από έγγραφη πρόσκληση της Δημάρχου Σουλίου Σταυρούλας Μπραΐμη – Μπότση ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων ΄Καρκαμίσι΄ στην Παραμυθιά για τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου.
Ειδικότερα ο κ. Γαϊτανίδης και η κα. Ντοντόρου αναφέρθηκαν στην ασθένεια, τον τρόπο μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας. Σημείωσαν ότι ο καταρροϊκός πυρετός είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώσουν τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση των παρακάτω συμπτωμάτων:
- Υψηλός πυρετός (μέχρι και 42°C)
- Οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στόματος, οφθαλμών, αυτιών καθώς και της γλώσσας – κυανή γλώσσα)
- Διαυγές ρινικό έκκριμα το οποίο προοδευτικά γίνεται βλεννοπυώδες
- Έντονη σιελόρροια, φλεγμονή, εξέλκωση, διάβρωση και νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου
- Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα
- Απίσχναση
- Αποβολές ή γεννήσεις θνησιγενών αμνών
- Εάν δεν επέλθει ο θάνατος μέσα σε χρονικό διάστημα 8-10 ημερών το ζώο αναρρώνει με συμπτώματα απώλειας τριχώματος, στειρότητας και καθυστερημένης ανάπτυξης.
Η μετάδοση της νόσου γίνεται μόνο με τα κουνούπια και δεν είναι δυνατή μέσω της απλής επαφής ασθενών ζώων με υγιή ζώα.
Οι ομιλητές τόνισαν πως πρόκειται αποκλειστικά για ασθένεια που πλήττει τα ζώα και ιδιαίτερα τα αιγοπρόβατα, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τα προϊόντα της κτηνοτροφίας και ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Συνέστησαν στους κτηνοτρόφους σωστή παρακολούθηση των συμπτωμάτων, σωστό έλεγχο στα ζώα για πυρετό, χρήση εντομοαπωθητικών, περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων, κτηνιατρική διερεύνηση ύποπτων εγκαταστάσεων, στέγαση ζώων σε κλειστούς χώρους τις ώρες της ημέρας που η δραστηριότητα των κουνουπιών - φορέων της νόσου είναι έντονη, αποφυγή χρήσης μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων και υποδερμικών βελονών, κάλυψη κοπράνων με προστατευτικά φύλλα και απομάκρυνση των ζώων από εστίες κοπράνων και στάσιμες υδατοσυλλογές που αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον για την ύπαρξη κουνουπιών.
Στο τέλος της ενημέρωσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κωσταράς διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Σουλίου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις για να στηρίξει τους κτηνοτρόφους που βάλλονται για μία ακόμη φορά. Επίσης ότι είναι περιβαλλοντικό έγκλημα να πετούν τα νεκρά ζώα στα χαντάκια ή τα ποτάμια, εξαιτίας τούτου επιβάλλεται οι κτηνοτρόφοι να κάνουν τα δέοντα σε περίπτωση που στο κοπάδι τους υπάρχουν ανάλογα περιστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.