.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ένα σημαντικό πρόγραμμα για τον δήμο Σουλίου - "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των ορεινών περιοχών" (βίντεο και φωτογραφίες)

Σήμερα το πρωί έγινε η συνάντηση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των καθηγητών τους  στο δημαρχείο Σουλίου. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια  του μεταπτυχιακού προγράμματος "Περιβάλλον και Ανάπτυξη των ορεινών περιοχών" του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι φοιτητές θα φιλοξενηθούν τρεις μέρες στον δήμο Σουλίου για να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου μας, με σκοπό να μελετηθούν διεξοδικά τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής ώστε να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα και τις ανησυχίες της

τοπικής κοινωνίας.
Τους φοιτητές και τους καθηγητές τους καλωσόρισε η δήμαρχος Σουλίου ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η περιφερειακή σύμβουλος Αντιγόνη Φίλη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, αντιπρόσωποι φορέων, πρόεδροι χωριών και κάτοικοι του δήμου.

Η δήμαρχος Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση καλωσορίζοντας τους καλεσμένους αφού πρώτα έκανε μια λεπτομερή παρουσίαση του δήμου με τα πλεονεκτήματα αλλά και τις δυσκολίες τόνισε ότι "Χαρακτηρίζεται από αλληλεξαρτήσεις σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλληλεξαρτήσεις που ουσιαστικά διαμορφώνουν τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο στον οποίο αντιστοιχεί. Αυτές διαμορφώνονται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά τις αλληλοεξαρτήσεις που δημιουργούνται εντός των ορίων του Δήμου. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις σχέσεις και εξαρτήσεις της περιοχής και των αντίστοιχων ανεπτυγμένων ή μη περιοχών του Νομού και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τη φυσιογνωμία του Δήμου είναι: ο γεωργικός χαρακτήρας της πεδινής ζώνης του κάμπου της Παραμυθιάς, η έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα και η ιδιαίτερη ομορφιά του φυσικού τοπίου, η παράδοση και ο πολιτισμός. Το ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό τοπίο είναι διάσπαρτο από μνημεία αρχαιολογικού – θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Κύριο χαρακτηριστικό του Δήμου είναι το ορεινό ανάγλυφο (πάνω από το 70% της περιοχής χαρακτηρίζεται από ορεινό), το οποίο προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό  τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα. Τα κυριότερα προϊόντα της περιοχής είναι οι ελιές και το λάδι, κτηνοτροφικά, τυροκομικά και μελισσοκομικά προϊόντα.

Η περιοχή μας είναι από τις φτωχότερες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού έχει υπάρξει ή έχει συγγενείς μετανάστες. Εμείς όμως που βρισκόμαστε εδώ είμαστε από άποψη και θέση, επιλέξαμε τον τόπο που αγαπάμε για να ζήσουμε γιατί είναι ο τόπος της λιτότητας και του μέτρου, των
ήπιων ρυθμών ζωής, της παράδοσης και του πολιτισμού.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να καταστήσει το Δήμο Σουλίου ισχυρό, βιώσιμο και αξιόπιστο. Ένα Δήμο ανθρώπινο, δίκαιο και λειτουργικό, αποτελεσματικό και ικανό να εξυπηρετεί τις

ανάγκες του πολίτη στο χρόνο και τον τόπο που τις χρειάζεται.
Να εξασφαλίσουμε μια  προοπτική ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Ένα Δήμο που να εξασφαλίζει βελτιωμένη ποιότητα ζωής με κατάλληλες υποδομές. Ένα Δήμο που προάγει την καινοτομία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, που προωθεί την κοινωνική, πολιτιστική, ανάπτυξη και οικονομική ανάπτυξη με ευαισθησία για το περιβάλλον."
Το λόγο πήραν οι καθηγητές των φοιτητών οι οποίοι περιέγραψαν τον τρόπο της δουλειάς τους, έγινε παρουσίαση των μεταπτυχιακών φοιτητών με τις ειδικότητες τους, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις ήταν και αυτή της συμβούλου της περιφέρειας, της Αντιγόνης Φίλη η οποία τόνισε ότι "Σε μια εποχή όπου επικρατεί αβεβαιότητα και η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη, η περιοχή μας διαθέτει βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με την καλλιέργεια ποιοτικών βιολογικών προϊόντων και την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας και δημιουργείται έτσι η θετική αλληλεξάρτηση με το δευτερογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Είναι αλήθεια πως πολλοί από εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά και κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε οράματα για τον τόπο μας, χωρίς όμως να διαθέτουμε την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση όπως εσείς. Είναι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να ακούσουμε τις δικές εμπεριστατωμένες προτάσεις και να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη".
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Η ομάδα του ΜΕ.Κ.Δ.Ε (Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας) θα αποτελείτε από 23 άτομα με ειδικότητες όπως: Μεταλλειολόγος Μηχ/κός, Πολιτικός Μηχ/κός, Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός, Μηχανολόγος Μηχ/κός, Αρχιτέκτων Μηχ/κός, Γεωλόγος, Δασολόγος, Βιολόγος, Ιστορικός, Οικονομολόγος κ.α..
Τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του μεταπτυχιακού πέρα από τις τεχνικές γνώσεις που απέκτησαν από τις σπουδές τους, έχουν και πολύ μεγάλη εμπειρία από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού στους ορεινούς δήμους Μετσόβου, Ζαγορίου, Τζουμέρκων, Πωγωνίου και Κόνιτσας.
Η θεματολογία των μελετών θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1.Νέα γενιά (προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης στον τόπο μας, παραδοσιακά επαγγέλματα κλπ)
2.Αγροτική/Κτηνοτροφική Παραγωγή, Ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες,           εναλλακτικές μορφές αγροτικής ανάπτυξης (αρωματικά φυτά κτλ), παραδοσιακά προϊόντα,
3.Αξιοποίηση Δημοτικών κτιρίων (Σχολείο Βούλγαρη, Κατασκηνώσεις Παραμυθιάς κτλ)
4.Διαχείριση κατανάλωσης ενέργειας (φωτισμός οδών - πλατειών, θέρμανση - ψύξη -φωτισμός, αντλιοστάσια) - Εναλλακτικές μορφές ενέργειας
5.Διαχείριση στερεών & υγρών αποβλήτων (οικιακά απορρίμματα, σταβλικές εγκαταστάσεις, ελαιοτριβεία, ξυλουργεία κ.α.)
- ΧΥΤΑ Καρβουναρίου
6.ΒΙΟΠΑ
7.Τουριστική ανάπτυξη:            
Αρχαιολογικοί χώροι,
Φυσικός πλούτος
Βυζαντινές εκκλησίες (και λουτρά) - Οσδίνα - Αγ. Αρσένιος
Κάστρο Παραμυθιάς, Κούλια, Αρχαία Ελαία, Κάστρο Ελευθεροχωρίου
Σούλι (Πηγάδια, Κατοικίες Σουλιωτών, Κάστρο Κιάφας-     Μπότσαρη, Μύλοι κτλ),
Μονοπάτια (καταγραφή .gpx, wikiloc, παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό κτλ),
Παζάρι Παραμυθιάς (Σαββάτου / Λάμποβος)
8.Διαχείριση υδατικών πόρων
9.Γεωλογία / Λατομεία
10.Ποταμοί : Αχέροντας / Κωκυτός /Καλαμάς (Περιβάλλον και ανάπτυξη) / Λίμνη Προντάνη
11.Κατολισθήσεις ( Φαράγγι Αχέροντα κ.α.)
Οι εργασίες που θα εκπονηθούν, θα παρουσιαστούν στο δήμο μας στα μέσα Ιουλίου 2015.

Ακολουθεί βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωση καθώς και φωτογραφίες:

 BINTEO





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.