.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πέρδικα. Δύο σε ένα: Και βουνό και θάλασσα!



Ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Θεσπρωτίας που συνδυάζει το βουνό και την θάλασσα. Η Πέρδικα. Οι παραλίες είναι πανέμορφες και εκτίνονται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων.
Το φυσικό κάλλος συμπληρώνεται από τις καταπράσινες διαδρομές, από τους ελαιώνες και τα ποτάμι που χύνεται στο Καραβοστάσι.
Βέβαια και η Πέρδικα έχει την δική της αρχαία ιστορία με κυρίαρχο αποτύπωμα τα πελασγικά τείχη στο Δυμόκαστρο.
Μέχρι το 1926 ονομαζότανε Αρπίτσα. Το όνομα αυτό κατά την παράδοση, πήρε από μία Αραπίνα (Αραβία) που είχε έρθει για να εξισλαμίσει τους Χριστιανούς σε Μουσουλμάνους.
Η αλλαξοπιστία των Τσάμηδων στην Πέρδικα άρχισε να κορυφώνεται επί Αλή Πασά. Από το 1737 το Οικουμενικό Πατριαρχείο λαμβάνει δραστήρια μέτρα για τη διάσωση του Χριστιανισμού και Ελληνισμού της Ηπείρου, στέλνοντας κατά τα μέσα του 18ου αιώνα στα μέρη της Ηπείρου τον Πάτερ Κοσμά.
Το 1926 μετονομάστηκε Πέρδικα και
αυτό γιατί το σχήμα του οικισμού είχε τότε την μορφή της ιπτάμενης Πέρδικας. Αποτελείται από τον οικισμό Πέρδικα και το συνοικισμό Αρίλλα. Τον συνοικισμό Αρίλλα κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους τον είχε σαν κτήμα ο Ρωμαίος στρατηγός Αρίλλας, από όπου πήρε και το όνομά του.
Οι σημερινοί κάτοικοι, που υπερβαίνουν τους 2.200, αποτελούν ένα σύνολο από κατοίκους διαφόρων περιοχών, που εγκαταστάθηκαν μετά την αποχώρηση των Αλβανοτσάμηδων.

Άγιος Αθανάσιος

Ακολουθώντας μία πανέμορφη διαδρομή, όπου σε κάποια σημεία θαρρείς και το πράσινο των δέντρων σε αγκαλιάζει καταλήγεις στον Άγιο Αθανάσιο ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο. Το κτίσμα είναι τουλάχιστον του 1811. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα του Αγίου έφευγε από την εκκλησία και ξημέρωνε σε μια γέρικη ελιά κοντά στο δρόμο . Σήμερα το πέρασμα μέσα από την κουφάλα της ελιάς που βρίσκετε στην αυλή του μοναστηριού θεωρείτε ευλογία για αυτό και πλήθος κόσμου συρρέει στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου στις 2 Μαΐου.

Δυμόκαστρο
Ερημόκαστρο , Ελινόκαστρο ή Ελιμόκαστρο, Δ(η)υμόκαστρο αποτελούν νεότερα τοπωνύμια, με τα οποία είναι γνωστός ο παράλιος οχυρωμένος οικισμός, που ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. στην κορυφή λόφου νότια του όρμου Καραβοστάσι της Πέρδικας. Η πιθανή ταύτιση των ερειπίων με την αρχαία Ελίνα, έδρα του φύλου τν Ελινών Θεσπρωτών, που κατοικούσαν στη σημερινή περιοχή Μαργαριτίου – Πλαταριάς – Πέρδικας, έγινε από τους μελετητές Nicholas Hammond και Σωτήρη Δάκαρη.
Ο οικισμός γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο. Το 167 π.Χ. καταστράφηκε από τους Ρωμαίους. Σε αντίθεση, όμως, με τους άλλους οχυρωμένους οικισμούς της Θεσπρωτίας – λόγω της καίριας θέσης του για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών του Ιονίου- δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά συνέχισε να κατοικείται μέχρι τουλάχιστον τον 1ο αι. μ.Χ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου αποτελούν οι τρεις, λαξευμένες στο βράχο, κυκλικές δεξαμενές για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού.

Παραλίες

Στην Πέρδικα υπάρχουν αρκετές παραλίες η μία πιο όμορφη από την άλλη.

Παραλία Αγίας Παρασκευής

Η γραφικότερη παραλία της Πέρδικας με το καταπράσινο νησάκι μπροστά και το μικρό ομώνυμο εκκλησάκι ακριβώς δίπλα στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, γοητεύει καθώς η λευκή άμμος διαδέχεται το ψιλό χαλίκι και σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο εξωτικό μέρος.

Παραλία Αρίλλα (Σκάλωμα)

Μεγάλη, απάνεμη παραλία με το μικρό λιμανάκι που συνδέει την επικοινωνία με τα απέναντι νησιά Κέρκυρα - Παξούς. Αβαθή νερά και ψιλή άμμος, ιδανική παραλία για το παιχνίδι και την απόλαυση της θάλασσας ακόμα και από πολύ μικρές ηλικίες.

Παραλία Καραβοστάσι

Υπέροχη και μαγευτική παραλία, μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με πεντακάθαρα βαθειά νερά και πανέμορφη φύση. Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας . Πολυσύχναστη με αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια. Παραλία που μαγεύει κάθε επισκέπτη.
Οι υπόλοιπες παραλίες της περιοχής είναι οι εξείς:

Παραλία Μέγα Ντράφι
Παραλία Πράπα Μάλι
Παραλία Σοφά
Παραλία Σταυρολιμένα

Φωτογραφίες ΦΜ





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.