.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ: υπόγεια συμφωνία αντοχής

Στις 9 Αυγούστου τα Υπόγεια Ρεύματα  ήταν στην Γλυκή για μια συναυλία, την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γλυκής – Ποταμιάς στα πλαίσια του ΑΧΕΡΩΝ 2014. Το περιοδικό STEP λίγες μέρες πριν την συναυλία μίλησε με το συγκρότημα. Πριν όμως πάμε στην συνέντευξη ας μάθουμε λίγα πράγματα για τα Υπόγεια Ρεύματα:



Σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα, όταν ο Κώστας Κοντοβάς πλήκτρα, ο Γρηγόρης Κλιούμης κιθάρα και φωνή, ο Γιάννης Κυριακός μπάσο, ο Δημήτρης Αργύρης κιθάρα και ο Παναγιώτης Μεταλληνός τύμπανα, βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, θέλησαν να δημιουργήσουν την "κοινή τους μουσική", τραγούδια που θα εκφράζουν (θεματικά και αισθητικά) τον καθένα τους. Από τότε πέρασαν  πάνω από 20 χρόνια και το συγκρότημα είχε 14 συνοδοιπόρους.
Σήμερα με ένα νέο μέλος και με διαφορετική, δυναμική διάθεση, μεταλλάσσουν όλες τις γνωστές τους επιτυχίες σε καινούργιες εκδοχές, ενώ παρουσιάζουν δείγμα από τα νέα τους τραγούδια. Με όχημα έναν πολύπλευρο electro ήχο και φλερτάροντας με το post rock, την pop, το drum'n'bass και την alternative κατεύθυνση, ανοίγονται σε μονοπάτια της reggae, του dubstep, ακόμα και του metal

Σε αυτά τα χρόνια συνεργάστηκαν με τους Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου,  το Γιώργο Ανδρέου δίνοντας μαζί τους συναυλίες.   Διασκεύασαν  τη "Θαλασσογραφία" με ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου σε δίσκο-αφιέρωμα στο Δ. Σαββόπουλο. Ακολουθεί η διασκευή του τραγουδιού "Μικρό" του Β. Γερμανού σε αντίστοιχο δίσκο και η διασκευή του "Εν κατακλείδι" σε αντίστοιχο δίσκο για την μνήμη του Π. Σιδηρόπουλου. Στην συνέχεια κάνουν μια μεγάλη συνάντηση: τη δισκογραφική δουλειά με τον Θάνο Μικρούτσικο «Τους έχω βαρεθεί», στην οποία παρουσιάζουν διασκευασμένα τραγούδια με πολιτικό-κοινωνικό περιεχόμενο, από το ευρύ ρεπερτόριο του Θάνου Μικρούτσικου, πάνω στους στίχους μεγάλων ποιητών (Β. Μαγιακόφσκι, Ν. Χιχμέτ, Μπ. Μπρεχτ, Γ. Ρίτσος, Α. Αλκαίος, Μ. Ελευθερίου, Μ. Αναγνωστάκης, Φρ. Βιγιόν, Κ. Τριπολίτης, Ν. Καββαδίας, Β. Μπίρμαν κ.ά.). Ακολουθούν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με τον Θάνο Μικρούτσικο αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Κούτρας, ο Χρήστος Θηβαίος, κλπ.
Και ας πάμε στην συνέντευξη:
• Το συγκρότημα έχει μια πορεία πολλών ετών, με αποχωρήσεις, ενσωματώσεις...πως θα περιγράφατε την πορεία μέσα στο χρόνο;
Παράξενη, χαρούμενη, τραγική, γλυκιά, σκληρή, ανιαρή και γεμάτη εκπλήξεις. Ακριβώς όπως η ίδια η ζωή. Μιλάμε για 20 χρόνια, άρα τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει αυτήν την πορεία, στην πραγματικότητα.
• Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος που επιτρέπει την διάρκεια στο συγκρότημα;
Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για  τρέλα, για όρεξη, για δημιουργία και φυσικά για αντοχή. Αλλά η αλήθεια είναι πως από το συγκρότημα έχουν περάσει 14 μέλη αυτήν την εικοσαετία, οπότε για άλλους ήταν απλά μια παρένθεση και για άλλους ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ζωής τους.
• Υπήρξαν δυσκολίες προσαρμογής κάθε φορά που έμπαινε στο συγκρότημα ένα νέο μέλος; Άλλαζε η φυσιογνωμία του συγκροτήματος;
Κάποιες φορές, ναι και κάποιες άλλες, όχι. Αν το συγκρότημα είχε αλλάξει 14 φορές χαρακτήρα μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια, κάτι δεν θα πήγαινε καλά.
• Η πιο δύσκολη στιγμή στην πορεία του συγκροτήματος ποια ήταν;
Η στιγμή που στις συνεντεύξεις μας ζητούσαν να μιλήσουμε για όλα αυτά που θα θέλαμε να μην είχαν συμβεί και τώρα είμαστε αναγκασμένοι να τα κουβαλάμε σιωπηλά.
• Ποιες ήταν οι αλησμόνητες στιγμές που ζήσατε με το συγκρότημα;
Μερικές σπουδαίες συνεργασίες, κάποιες δυνατές εκπλήξεις αλλά και μικρά, πολύ μικρά πράγματα, λέξεις, βλέμματα, εικόνες, αστεία, δηλαδή απλές στιγμές.
• Ζούμε σε μια εποχή σιλικόνης όπου ακόμα και τα όνειρα μας αποτελούνται από αυτό το υλικό;
Νομίζω πως τα όνειρα της εποχής μας είναι από δύο υλικά. Από μέταλλο, όταν μιλάμε για κέρματα και από χαρτί, όταν μιλάμε για χαρτονομίσματα. Δυστυχώς. Πολύ δυστυχώς.
• “Αυτούς τους έχω βαρεθεί” ένα πάντα επίκαιρο τραγούδι. Αλήθεια η δική σας γνώμη για τον “πνευματικό” και “καλλιτεχνικό” κόσμο της Ελλάδας σε σχέση με την δύσκολη εποχή που διανύουμε ποια είναι;
Ο πνευματικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας πήρε σαφή και συγκεκριμένη θέση από τότε που άρχισε η κρίση. Κρύφτηκε. Λούφαξε. Σιώπησε. Και αυτό το πληρώνουμε με πολύ ακριβότερα επιτόκια από αυτά των τοκογλύφων. Αλλά δεν κάνει να τα λέμε αυτά τα πράγματα. Είναι ντροπή.
• Ποιες είναι οι δικές σας σκέψεις που ουρλιάζουν;
Είναι όλες μέσα στα τραγούδια μας. Και ουρλιάζουν μέσα από αυτά.
• Οι επιρροές σας ποιες είναι;
Τα όμορφα πράγματα που συναντήσαμε στο ταξίδι της ζωής. Αλλά και τα εξοργιστικά. Θα πρόσθετα και το παραδοσιακό τραγούδι, για να σου πω και κάτι πιο συγκεκριμένο.
• Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες. Ξεχωρίζετε κάποια από αυτές τις συνεργασίες και γιατί;
Όχι, δεν ξεχωρίζουμε κάποια. Είμαστε περήφανοι για αυτές τις συνεργασίες και ήταν υπέροχες όταν τις ζήσαμε. Μπορεί κάποιες από αυτές να μην τις επιχειρούσαμε τώρα, αλλά και πάλι, ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο.
• Ποια είναι τα σχέδια του συγκροτήματος για την συνέχεια;
Δύο επετειακά βινύλια με τίτλο "20", ένα άλμπουμ με 14 νέα τραγούδια, πολλά live και αν επιβιώσουμε μετά από όλα αυτά, λίγη ξεκούραση.
• Τι έχετε να πείτε στους ακροατές σας που θα έρθουν να σας δουν στην συναυλία στην Γλυκή Θεσπρωτίας;
Να μην φοβούνται. Όσο μπορούν, να μην φοβούνται και να προσπαθούν. Αλλά θα τους  τα πούμε κι από κοντά όλα αυτά.
• Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Ευχαριστώ.

Τα τωρινά μέλη του συγκροτήματος είναι: 
Γρηγόρης Κλιούμης: Φωνή, ηλεκτρική κιθάρα
Μάριος Τσάγκαρης: Πλήκτρα, φωνή
Νίκος Γιούσεφ: Ηλεκτρικό μπάσο, μουσικό πριόνι
Τάσος Πέππας: Ντραμς

Δισκογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.