.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Ξηρολοφιτών «Ο ΚΟΚΚΥΤΟΣ»: Πολιτισμός και εκδηλώσεις


Οι δραστηριότητες του συλλόγου ξεκίνησαν άτυπα στις αρχές του 2000 με πρωτοβουλία των παιδιών του χωριού,  με την δημιουργία της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Ξηρολόφου. Η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε από όλους τους χωριανούς , οι οποίοι έκριναν αναγκαίο να ιδρυθεί πλέον ο σύλλογος του Ξηρολόφου τον Ιούνιο του 2005.
Σκοπός του συλλόγου είναι να συμβάλει, με τη δράση των μελών του  στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνείδηση, στην ανιδιοτελή προσφορά, στην συνέχιση της λαϊκής παράδοσης, στην προώθηση τοπικών προβλημάτων.

Δραστηριότητες του Συλλόγου:
Ο σύλλογος συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις όλο το χρόνο αρχίζοντας με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Στη συνέχεια, συμμετέχει στο πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου ενώ ανάβει  τη δική του φωτιά το βράδυ της Κυριακής των Αποκριών όπου στήνεται χορός με παραδοσιακή μουσική, πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί που προσφέρεται δωρεάν.
Για να διατηρηθεί η παράδοση ζωντανή, ο σύλλογος αναβιώνει την παραμονή του Ευαγγελισμού (στις 24 Μαρτίου), το έθιμο των Λαμπαδοφοριών. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα
χρόνια της Τουρκοκρατίας και συμβολίζει την αποτίναξη του ζυγού και την αναγέννηση της ζωής με τον ερχομό της άνοιξης. Στα πλαίσια του δρώμενου των Λαμπαδοφοριών πραγματοποιείται πομπή με αυτοσχέδια φανάρια και κουδούνια τα οποία περιφέρουν οι χωριανοί και οι επισκέπτες σε όλο το χωριό. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται χοροί από προσκεκλημένες χορευτικές ομάδες και ακολουθεί γλέντι.
Η επόμενη εκδήλωση είναι το ημερήσιο πανηγύρι στο εξωκκλήσι της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Γκιούρμιζα (Παναγία της Γκιούρμιζας). Ο σύλλογος εθελοντικά προσφέρει τη βοήθεια του για την πραγμάτωση του πανηγυριού με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ναού.
Ακολουθεί η δημοτική βραδιά στις αρχές Αυγούστου που αφιερώνεται στους ξενιτεμένους κατοίκους του χωριού μας.
διοργανώνει μία εκδρομή. Έχουν  πραγματοποιηθεί εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Χαλκιδική, το Ναύπλιο, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη , ο Βόλος κ.α . Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις όπως παρουσίαση βιβλίων τοπικού ενδιαφέροντος, ειδική βραδιά για τους νέους του χωριού και συμμετέχει σε εκδηλώσεις άλλων συλλόγων π.χ ‘’Παραμυθιώτικα’’ .
Τα Χριστούγεννα γίνεται συνήθως αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού καθώς και ένα μικρό θεατρικό σκετς με θέμα τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα του 2012 ο σύλλογος μας διοργάνωσε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο χωριό, το οποίο λειτούργησε τρεις μέρες και περιλάμβανε δωρεάν δραστηριότητες για τα παιδιά και το παζάρι με τις δημιουργίες των γυναικών του συλλόγου. Το όποιο από τότε πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.
Υπό την αιγίδα του συλλόγου, λειτουργεί και η θεατρική ομάδα η οποία ανεβάζει τη θεατρική της παράσταση κάθε καλοκαίρι και συμμετέχει στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
Κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών της τράπεζας αίματος του συλλόγου μας.

Ο σύλλογος κάθε καλοκαίρι
 Επιπλέον, οι κάτοικοι του χωριού εργάζονται εθελοντικά:  για την αναπαλαίωση του σχολείου στο παλιό χωριό, για τον  καθαρισμό των δρόμων, την δημιουργία ενός μικρού «ανθόκηπου» στην πλατεία του χωριού κ.α.   Από το 2013 συμμετέχει επίσης στην διεθνή καμπάνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του εθελοντισμού ‘ Let’s Do it ‘ .
Εντός του δημοτικού σχολείου Ξηρολόφου στήθηκε το 2006-07 λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα συγχωριανών μας που θυμίζουν στους νεότερους το παρελθόν του χωριού μας.  Επίσης δημιουργήθηκε και  έκθεση παλιάς φωτογραφίας. Στους χώρους του επίσης είχε δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα ψυχαγωγίας με διάφορα παιχνίδια για τα παιδιά του χωριού. Κατά καιρούς λειτουργούν στα πλαίσια του συλλόγου τμήματα χορού, γυμναστικής και ομάδα χειροτεχνίας.
Ο σύλλογος μας επιθυμεί να επεκτείνει τις δράσεις του και να αυξήσει τις εκδηλώσεις του, γι’ αυτό και χρειάζεται την υποστήριξη και τη συμμετοχή του κόσμου.
Για να μαθαίνετε νέα για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες μας , βρείτε μας στο διαδίκτυο: Facebook : Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ξηρολόφου Twitter: silogosxirolofo Youtube: ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΗΡΟΛΟΦΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Email: silogosxirolofou@yahoo.gr Ιστοσελίδα: www.xirolofos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.