.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Γαρδίκι, μοντέρνα παραδοσιακό

Το Γαρδίκι Σουλίου είναι ένα ημιορεινό χωριό του δήμου Σουλίου, ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και περισσότερο με τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 550 κατοίκους, κατά το ήμισυ μουσουλμάνους, έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Τότε υπαγόταν στη κοινότητα Δραγουμής. Το 1971 είχε 534 κατοίκους, το 1981 ήταν 652, ενώ το 2001 αριθμούσε 803 κατοίκους.
 Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμου Αχέροντα, ενώ πριν ανήκε στην άλλοτε επαρχία Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ιδία έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου.

Λίγα λόγια για το χωριό
Από τη μια η αγροτική πλευρά του χωριού, με τα παραδοσιακά σπίτια, την καλλιέργεια της γης, με το φυσικό περιβάλλον και την αίσθηση του παλαιού και από την άλλη η σύγχρονη μοντέρνα όψη.
Το σμίξιμο του παλαιού με το σύγχρονο, του παραδοσιακού με το μοντέρνο, συνιστούν ένα μοναδικό συνδυασμό, κατατάσσοντας το Γαρδίκι στα ωραιότερα χωριά της Θεσπρωτίας.
Όμορφα παραδοσιακά σπίτια με κληματαριές και γλάστρες, συνταιριασμένα με την μοντέρνα αρχιτεκτονική, παραδοσιακοί κήποι, σύγχρονα καταστήματα και παραδοσιακά καφενεία.
Το απλό γεωργοκτηνοτροφικό χωριουδάκι της δεκαετίας του '70, αρχίζει μια
ραγδαία ανάπτυξη, για να μετατραπεί σε ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της περιοχής.
Αγία Κυριακή και Άγιος Νεκτάριος
Η Αγία Κυριακή είναι ένα εξαιρετικής σημασίας εκκλησιαστικό μνημείο.
Χτίστηκε πιθανόν την υστεροβυζαντινή περίοδο, μονόκλιτη με καμάρα και αντικαταστάθηκε από
δίρριχτη στέγη.
Η Εκκλησία έχει μήκος 12μ. και πλάτος 5,85μ. με ωραίο εξωτερικό διάκοσμο.
Η Αγία Κυριακή βρίσκεται στον Διαρκή Κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας, ως σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής των χρόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του πληθυσμού, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανέγερση μιας μεγαλύτερης εκκλησίας. Έτσι λοιπόν, μετά την Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νεκτάριος γίνεται η δεύτερη Εκκλησία που υπάρχει στο Γαρδίκι.
Η Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου άρχισε να κτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του '80 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Ο πλάτανος
Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος βρίσκεται στην πλατεία της "σκόζας" δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το παραδοσιακό σκηνικό συμπληρώνει η πέτρινη βρύση, με το κρυστάλλινο καθαρό νερό της.
Κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια την ηλικία του υπεραιωνόβιου πλάτανου, οι ντόπιοι πάντως λένε ότι είναι άνω των χιλίων ετών. Στην σκιά του πλάτανου γίνεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, με παραδοσιακό γλέντι και ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία.
Ο πλατάνος είναι για τον επισκέπτη αλλά και για κάθε περαστικό, σημείο που προσφέρει δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Δόξα Γαρδικίου, πρωταθλήτρια
Το Γαρδίκι είναι υπερήφανο και για την ποδοσφαιρική του ομάδα, την Δόξα Γαρδικίου. Η ομάδα είναι για  πρώτη φορά πρωταθλήτρια στην ΕΠΣ Θεσπρωτίας ενώ και για την νέα σεζόν έχει ξεκινήσει δυνατά.
Πηγές: http://www.gardiki.eu/
http://el.wikipedia.org/wiki

Φωτογραφίες: ΦΜ
















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.