.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ημερίδα στο Πολύδροσο: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα την Κυριακή 5 Ιουλίου στην αίθουσα του παλιού σχολείου με θέμα "μουσεία και σχολεία.
Ιστολόγιο εκδήλωσης: http://pamemouseio.blogspot.gr/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ


10.00: Υποδοχή στο Μεσοχώρι του χωριού με καφεδάκι και αναψυκτικά -

Εγγραφές

11.00: Καλωσόρισμα - Σύντομοι Χαιρετισμοί φορέων

«Μουσείο ΦΣΠ (1971-2015): Προβληματισμοί και συμπεράσματα» (Θωμάς Φώτσης, υπεύθυνος του Μουσείου)

«Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου: Ο αποθησαυρισμός του λαϊκού βίου σε μια εποχή που η παράδοση αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής»  (Γρηγόρης  Μαρτίνης, εκ των ιδρυτών του μουσείου, φιλόλογος)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΕΔΙΣΥ: «Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: στόχοι και εκπαιδευτικά προγράμματα.» (Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος)


12.30: ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΜΠΟΥΦΕΣ (14.00)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ πανεπιστημίου Αθηνών – «Η  σημασία της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών» (Μαρίζα Φουντοπούλου, διευθύντρια του μουσείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια  και
πρόεδρος του τμήματος ΦΠΨ στο ίδιο πανεπιστήμιο)

«Το τοπικό μουσείο ως εργαλείο εκπαίδευσης για την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική συνοχή»  (Κατερίνα  Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια  διδακτικής φυσικών επιστημών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

«Η άυλη πολιτιστική  κληρονομιά – η σημασία διάσωσης και προβολής της» (Αλέξανδρος  Λαμπρίδης, σκηνοθέτης -  έφορος πολιτισμού ΠΣΕ)

«Η μορφωτική και εκπαιδευτική αναμόρφωση του Πολυδρόσου μέσα από τους κατοίκους του» (π. Ηλίας  Μάκος, ιερέας και θεολόγος)


16.00: ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Στο τέλος των εισηγήσεων θα δίνεται χρόνος για σύντομες ερωτήσεις στους εισηγητές. Οι απαντήσεις θα δοθούν στο τέλος του πρώτου και του  δεύτερου  μέρους της ημερίδας.  Στη λήξη της ημερίδας θα υπάρξει χρόνος και για παρεμβάσεις – τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.



Παράλληλες εκδηλώσεις

(10.00 – 11.00  και 12.30 – 14.00)

Ξενάγηση στο «Μουσείο του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδροσιτών» από τον κ. Θωμά Φώτση  (20΄)
Επίσκεψη στο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου – ενημέρωση για το ναό από τον ιερέα π. Δημήτριο Μαρτίνη (20΄)
Προσκύνημα στην προτομή του  Τάσου Αναγνωστόπουλου
Προβολή της ταινίας «Η Μετανάστις» από τη ΘΕΑΤΟ (60΄)
Επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη Πολυδρόσου
Έκθεση  βιβλίων και υλικού  σχετικών με την ημερίδα
Διανομή μουσειοπαιδαγωγικού υλικού στους συμμετέχοντες
Πεζοπορία στα δρομάκια του Πολυδρόσου
Μπουφές με παραδοσιακές πίτες και ντόπιο κρασάκι

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

v  Ιδιαιτέρως στους  εκπαιδευτικούς των γειτονικών περιοχών του  Πολυδρόσου
v  Στους φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου
v  Στους εκπροσώπους αρμοδίων φορέων
v  Στο ευρύ κοινό που τρέφει ενδιαφέρον για τα μουσεία
v  Και βεβαίως στους Πολυδροσίτες και τα μέλη της Αδελφότητας


Εκπαιδευτικό υλικό - Μουσειοσκευή

Στους συμμετέχοντες στην ημερίδα εκπαιδευτικούς θα διανεμηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με το θέμα μας. Σε έντυπη και σε ψηφιακή μορφή.  Απαραίτητος όρος η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα ώστε να φροντίσουμε για τον ανάλογο αριθμό αντιτύπων. Μέρος του εκπαιδευτικού υλικού θα αναρτηθεί και στο ιστολόγιο της ημερίδας: http://pamemouseio.blogspot.gr/   

Το υλικό αυτό θα είναι προσβάσιμο σε όλους και μετά τη λήξη της ημερίδας, με πρόθεση να ανανεώνεται και να συμπληρώνεται ώστε να διευκολύνει τους συναδέλφους που θα υλοποιούν διδακτικές επισκέψεις  στο Μουσείο Πολυδρόσου ή και εκείνους που λόγω απόστασης δε θα μπορούν να το επισκεφθούν με τους μαθητές τους.

Μελετάμε με τη βοήθεια της κ. Κατερίνας Πλακίτση και την κατασκευή μουσειοσκευής για το μουσείο μας, στα πρότυπα της σύγχρονης μουσειοπαιδαγωγικής, που θα μπορεί να δανείζεται στα ενδιαφερόμενα σχολεία.




Οι επόμενες μέρες

Η διδακτική επίσκεψη σε ένα μουσείο δεν ολοκληρώνεται σε μια μέρα. Οι σύγχρονες απόψεις της μουσειοπαιδαγωγικής θέτουν την επίσκεψη στο μουσείο στο πλαίσιο project με δράσεις πριν και μετά αλλά και υποστηρίζοντας την επιστροφή στο μουσείο ξανά και ξανά. Και όχι  μόνο μέσα στο μουσείο ή στο ίδιο μουσείο.

Έτσι, στις προθέσεις μας, και στο βαθμό που θα υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους των συμμετεχόντων, και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων,  είναι η διοργάνωση και άλλων συναντήσεων. Στο Πολύδροσο, στην Παραμυθιά, στην Ηγουμενίτσα.  Ή και όπου αλλού μας προτείνετε. Τόσο αυτό το καλοκαίρι όσο και τα επόμενα.

Δείτε σχετικό project διοργάνωσης διδακτικής επίσκεψης ολόκληρου σχολείου και ετήσιας διάρκειας – όπως παρουσιάστηκε σε ενδοσχολικό σεμινάριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας το  Μάιο του 2011:


Βιωματικό εργαστήρι

Στα πρότυπα των σύγχρονων σεμιναρίων σκεφτόμαστε να πραγματοποιήσουμε βιωματικό εργαστήρι για τους εκπαιδευτικούς που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα. Η υλοποίηση θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις συμμετοχής και το ίδιο ισχύει για τη μορφή του, τον τόπο συνάντησης και την ημερομηνία. Η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσκεψη – ξενάγηση  σε αρχαιολογικό μουσείο ή χώρο και εν  συνεχεία συνάντηση σε αίθουσα κάποιου σχολείου της περιοχής για βιωματική προετοιμασία και παρουσίαση σχετικής δραματοποίησης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να μας στείλουν τη δήλωση συμμετοχής ( δείτε σελίδα 8 )  πριν από την ημερίδα, ώστε κατά τη διάρκειά της να μπορούμε να ανακοινώσουμε πού και πότε θα γίνει.

Για τους μικρούς μας επισκέπτες

Για τα παιδιά ηλικίας δημοτικού  που τυχόν θα έρθουν με τους γονείς τους στην Ημερίδα,  θα υπάρχει η δυνατότητα να παίξουν στην αυλή του παλιού σχολείου ή να απασχοληθούν δημιουργικά στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης που είναι κι αυτή δίπλα στην αίθουσα που θα γίνουν οι εισηγήσεις (με διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια ή και γνωριμία με παραδοσιακά λαϊκά παιχνίδια του Πολυδρόσου  καθώς και απασχόληση με εκπαιδευτικό υλικό για το Λαογραφικό Μουσείο Πολυδρόσου).

Εκ μέρους των διοργανωτών θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτήρηση των παιδιών ώστε απερίσπαστοι οι γονείς να παρακολουθήσουν την ημερίδα.

Παρακαλούμε όμως να μας ενημερώσετε έγκαιρα με τη δήλωση συμμετοχής σας για τον αριθμό παιδιών και την ηλικία τους για να οργανώσουμε καλύτερα τη φιλοξενία τους.

Μην ξεχάσετε επίσης να φοράνε καπελάκι για τον ήλιο και θα προτείνουμε μακρύ παντελόνι και παπούτσια κλειστά με καλτσούλες για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας.


ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
Το Πολύδροσο βρίσκεται στα σύνορα Θεσπρωτίας – Ιωαννίνων, δίπλα στον παλιό εθνικό δρόμο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας. Η απόσταση είναι 50 χλμ από τα Γιάννενα και 42 από την Ηγουμενίτσα. Από την Αθήνα, μέσω γέφυρας Ρίου και Ιωαννίνων η απόσταση είναι 500 χλμ.  Στα Γιάννενα υπάρχει και αεροδρόμιο.
Υπεραστική συγκοινωνία για το Πολύδροσο δεν υπάρχει. Παρά τις κατ’ επανάληψη διαμαρτυρίες των φορέων του χωριού προς τους αρμοδίους. Από τον καιρό που ολοκληρώθηκε η Εγνατία, όλα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ προτιμούν εκείνο το δρόμο. Λες και η ακριτική Θεσπρωτία δεν ανήκει στην Ελλάδα…
Θα χρειαστείτε λοιπόν ή ταξί ή ιδιωτικό  αυτοκίνητο. Προτιμήστε την είσοδο από την Αγία Παρασκευή.  Το χωριό ενώνεται ως το σημείο αυτό με δρόμο ασφαλτοστρωμένο μήκους 2 χλμ., σχεδόν χωρίς κλίση. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του χωριού, στο Μεσοχώρι. Εκεί βρίσκονται η αίθουσα του παλιού σχολείου που θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και πολύ κοντά είναι και το Μουσείο.
Κάποια αυτοκίνητα μπορούν να παρκάρουν στο Μεσοχώρι, λίγα ακόμη έξω από το Μουσείο. Σε περιπτώσεις πολλών επισκεπτών, ή μεγάλων οχημάτων, καλό είναι να παρκάρετε στη θέση Καστανιές και να πάτε περπατώντας στο Μεσοχώρι. Υπολογίστε 5 λεπτά περπάτημα και χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες ή κατηφόρες.


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΜΕΣΟ

Προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών του Δήμου Σουλίου στον οποίο ανήκει και το Πολύδροσο, θα καταβληθεί προσπάθεια να μετακινηθούν με πουλμανάκι του Δήμου από την Παραμυθιά.  Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε, θα εξαρτηθεί και από τις δηλώσεις συμμετοχής και από τη δυνατότητα του Δήμου να μας διαθέσει εκείνη την ημέρα το πουλμανάκι του. Παρόμοιο αίτημα θα υποβάλουμε και στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Σε κάθε περίπτωση παρακαλούμε όσους έρθουν με τα δικά τους αυτοκίνητα να διευκολύνουν και τους συναδέλφους της περιοχής τους που δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Μην ξεχάσετε λοιπόν να μας ενημερώσετε σχετικά για τον καλύτερο συντονισμό και την εξυπηρέτηση όλων.  

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

κ. Κατερίνα Πλακίτση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
κ. Μαρίνα Μπέση, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής Θεσπρωτίας
κ. Λαμπρινή Λιάτσου, σχολική σύμβουλος δημοτικής εκπαίδευσης Θεσπρωτίας
κ. Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρία Λαμπρίδου, πρόεδρος Αδελφότητας Πολυδροσιτών
Γεώργιος Μαρτίνης, πρόεδρος κοινότητας Πολυδρόσου
Αναστάσιος  Μαρτίνης, πρόεδρος Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολυδρόσου
π. Δημήτριος Μαρτίνης, ιερέας Πολυδρόσου και συγγραφέας
π. Ηλίας Μάκος, ιερέας και θεολόγος
Αλέξανδρος Λαμπρίδης, έφορος πολιτισμού ΠΣΕ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΣΕ (Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας)
Δήμος Σουλίου
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυδροσιτών
ΘΕΑΤΟ (Θεατρική Ομάδα Παραμυθιάς)
ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού)
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Μουσείο Παιδείας του πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.