.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Λαμποχώρι: στην άκρη του Προδρομίου


Το Λαμποχώρι είναι ένας οικισμός του Προδρομίου (πλέον Δαφνούλας), αν και δεν έχουν ενταχθεί  όλα τα σπίτια…, όπου τα σπίτια βρίσκονται εντός μιας οργιώδους βλάστησης.
Ο οικισμός αυτός δεν έχει πια κατοίκους καθώς οι τελευταίοι κάτοικοι το εγκατέλειψαν περίπου στο 1980 αφού δεν υπήρχε ρεύμα, δρόμος και δίκτυο ύδρευσης. Όμως οι κάτοικοι του Λαμποχωρίου, που ήταν όλοι συγγενείς μεταξύ τους έχουν φροντίσει να κρατήσουν ζωντανή την μνήμη του και να προσπαθούν ακόμα και τώρα να δώσουν ζωή στον ερειπωμένο τόπο. Ήδη κατάφεραν με την βοήθεια και άλλων φορέων όπως του δήμου Σουλίου και της περιφέρειας, να φέρουν το νερό στον οικισμό!!!
Για να μπορέσουν να δυναμώσουν τους δεσμούς τους έχουν δημιουργήσει την  αδελφότητα Λαμποχωριτών και ανά 4 χρόνια βάση καταστατικού συναντιούνται ώστε να έρχονται σε επαφή όλοι οι συγγενείς και να μοιράζουν εικόνες, εμπειρίες και όνειρα.
Το χωριό δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Μπότσαρη, ο οποίος ήρθε από το Αλποχώρι Σουλίου, το 1741 για να γλυτώσει αντίποινα από τους Αλβανοτσάμηδες, καθώς στην απελευθέρωση του Επταχωρίου είχε εκτελέσει πολλούς από αυτούς. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στο βορειοδυτικό σημείο του Προδρομίου ονομάζοντας το Αλποχώρι και αλλάζοντας το επίθετο του σε Σιάμπεης ώστε να μην δίνει στόχο.
Αργότερα οι απόγονοι του μετονομάζουν τον οικισμό σε Λαμποχώρι, ίσως λόγω της μεγάλης λάμψης του ήλιου σε αυτό το σημείο, και αλλάζουν το επίθετο τους σε Βασιλείου. Στον οικισμό

υπήρχαν στην συνέχεια δύο επίθετα: οι Βασιλαίοι και οι Μαρκαίοι
Ο οικισμός έχει 7 σπίτια και έφτασε να
έχει πάνω από 70 κατοίκους. Επίσης είχε 2 πηγές και 4 πηγάδια.
Κωτσονικόλας
Ο μεγάλος ήρωας του Λαμποχωρίου είναι ο Κωτσονικόλας, ο οποίος ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Τουρκαλβανών και είχε την φήμη του άριστου σκοπευτή. Σύμφωνα με την παράδοση κάποια φορά είχε πάει στην Παραμυθιά μαζί με έναν άλλον να φάει ένα γλυκό. Στο κατάστημα ήταν δύο αγάδες, του Καρβουναρίου και του Μαργαριτίου οι οποίοι του είπαν "Τα γλυκά είναι για μας όχι για τα ζαγάρια". Αυτή η φράση ήταν η αφορμή να καυγαδίσουν. Ο Κωτσονικόλας έφυγε από το κατάστημα και πήγε να πάρει το όπλο του. Επιστρέφοντας βρήκε του 2 αγάδες στο σημείο που είναι το Ειρηνοδικείο. Αν και οι αγάδες προσπάθησαν να τον πυροβολήσουν ο Κωτσονικόλας γρήγορος και εύστοχος τους σκότωσε και τους δύο. Από τότε έγινε πασίγνωστος. Έδωσε πολλές μάχες ενάντια στους Τσάμηδες, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς.
Ελαιοτριβείο και Κουταλιανός.
Στο Λαμποχώρι στις αρχές του 20ου αιώνα έγινε ένα ελαιοτριβείο από τον μπάρμπα Λάμπρο, ο οποίος έφερε το μηχάνημα από τον Πειραιά. Όταν είχε πάει να αγοράσει το μηχάνημα έπεσε πάνω στην επιστροφή του Κουταλιανού από την Αμερική όπου είχε πάει να αγωνιστεί. Καθώς είχε μαζευτεί κόσμος και τον αποθέωνε ο Κουταλιανός σήκωσε μια βάρκα με τα δύο του χέρια. Φτάνοντας στην αποβάθρα τον ρώτησαν αν μπορούσε να σηκώσει και το μηχάνημα, 600 κιλών… και ο Κουταλιανός το σήκωσε.
Το μηχάνημα έφτασε στην Αμμουδιά με παπόρι και στην συνέχεια το έβαλαν πάνω σε ξύλα και το μετέφεραν βουβάλια μέσω Αχέροντα και Κοκκυτού και στην συνέχεια πάνω στο Λαμποχώρι!!!

Φωτογραφίες: Φώτης Μαραζόπουλος








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.