Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης προς τιμή των εκτελεσθέντων στο Σταυροχώρι Φαναρίου από τους Γερμανούς στις 3 Σεπτεμβρίου 1943, στην επιχείρηση «Αύγουστος 1943» των Γερμανών Ναζί με τη συνεργασία των Τουρκοτσάμηδων στο Φανάρι Πρεβέζης.

πρώτη φορά μετά από τα 72 χρόνια εκτέλεσης
οι εκτελεσθέντες Σταυροχωρίτες

Οι ομιλητές που πλαισίωσαν την εκδήλωση ήταν: οι κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος (Φιλόλογος-συγγραφέας), ο κ. Χρήστος Ευαγγέλου ( Πολιτικός μηχανικός, τοπικός ιστορικός μελετητής-λαογράφος-δημοσιογράφος-συνεργάτης τοπικών εφημερίδων) και η κ. Φρειδερίκη-Αλίκη Νάσση (Φιλόλογος-συγγραφέας).
παρακάτω θεματικές:- Ο κ. Χρήστος Ευαγγέλου αναφέρθηκε «στις σχέσεις των μουσουλμάνων Τσάμηδων που ζούσαν στην περιοχή μας, με τους Ιταλούς και Γερμανούς και την συμμετοχή τους στα όσα συνέβησαν στην περιοχή μας».
- Ο κ. Δημήτρης Βλαχοπάνος αναφέρθηκε στο «πώς η Ήπειρος βρέθηκε στο έλεος της γερμανικής μεραρχίας «εντελβάις» και στο μαρτυρικό Κομμένο όπου όλο το χωριό σφαγιάστηκε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, το 1943».
- Και τέλος η κ. Φρειδερίκη Αλίκη Νάσση αναφέρθηκε στο «Φανάρι του 1943 και στον μεγάλο χαλασμό που έγινε εκείνο το καλοκαίρι, αναφέροντας αποσπάσματα από μαρτυρίες κατοίκων του Φαναρίου αλλά και στο μέγεθος της μεγάλης καταστροφής».

ονόματα των 118 νεκρών του Φαναρίου, την καθιέρωση Ημέρας Μνήμης και Τιμής από πλευράς της Δημοτικής Αρχής με επιμνημόσυνη δέηση κάθε χρόνο και αναφορά στο χρονικό της καταστροφής, για να γνωρίζουν οι νέοι του Φαναρίου την ιστορία του τόπου τους.


- τους ομιλητές (τα ονόματά τους αναφέρονται παραπάνω),
- τον Σωτήρη Γάκη και Γιώργο Ευθυμίου (Φωτογραφείο Μίλτος) που ακούραστα και με μεγάλη προθυμία στηρίζουν εκδηλώσεις με παρόμοιο χαρακτήρα αφιλοκερδώς με μοναδικό γνώμονα την προβολή της περιοχής μας για τον εμπλουτισμό της εκδήλωσης με φωτογραφικό υλικό και ηχητικά ντοκουμέντα.
- το fanaripress. gr
- Το Ράδιο Καναλάκι, το Ράδιο Αχέρων και το περιοδικό Stepp.
- Την οργανωτική επιτροπή διοργάνωσης της εκδήλωσης με πρόεδρο τον κ. Βασίλειο Κατσούκη (Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σταυροχωρίου), την Όλγα Μπαρκαμπά (κάτοικος Σταυροχωρίου και Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών « Ελπίς»), τον Δονάτο Παππά (κάτοικο Σταυροχωρίου) και κάτοχος του fanaripress. gr και τον Λάζαρο Σπυρίδωνος (κάτοικο Σταυροχωρίου).
- Κυρίως ευχαρίστησε την συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης την κ. Κατερίνα Ντάση (Εκπαιδευτικό - Συγγραφέα) που είχε την ιδέα να γίνει η πρώτη προσπάθεια καθιέρωσης, στήνοντας και συντονίζοντας όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ευχαριστίες απευθύνονται και στην μουσική ορχήστρα που έντυσε με ήχο την εκδήλωση και τον κ. Ηλία Λάμπρη (κάτοικο Κομμένου Άρτας) για την ρύθμιση όλων των ηχητικών αποσπασμάτων από τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων του Φαναρίου ( του Γεωργίου Σάββα, του Σπύρου Πάνου, του Ευαγγέλου Χρήστου, και Φιλιππιάδας (από την προφορική συνέντευξη) Κώστα Χρήστου.

Κι εκεί στη θέση Στενούρα, στο Καναλάκι, δέκα ονόματα αντρών του Σταυροχωρίου φωνάζει ο Γερμανός εκτελεστής με τον Τσάμη συνεργάτη.
Ήθελαν να δουν εάν κανένας είχε ξεφύγει, μεταξύ αυτών και ένας έφηβος, 18 χρονών, ο Βασίλης Παπαδόπουλος.
Άντρες που γνώριζαν ότι δεν θα ξαναέβλεπαν το χωριό τους, τα σπίτια τους, τους δικούς τους, τα παιδιά τους, τη μάνα τους, τη γυναίκα τους.

Ήταν απόγευμα όταν φτάσανε στο Καναλάκι, φτάνοντας έτσι και η μεγάλη ώρα.
Η ώρα της εκτέλεσης.
- Βασίλης Παπαδόπουλος, φωνάζει ο γερμανός εκτελεστής.
Βγαίνει ο Βασίλης ένα βήμα μπροστά από τους άλλος, λεβέντικα.
Κι εκεί ο Γερμανός εκτελεστής και με ένα νεύμα μαλακό του δείχνει να φύγει, δίνοντάς του ένα παγούρι να το γεμίσει με νερό.
Έτρεξε να εκτελέσει την εντολή και βρήκε την πηγή με το κρύο νερό στην Αγια - Τριάδα.
Δεν άργησε να φανεί, και ο γερμανός εκτελεστής τον κοίταξε περίεργα.

ΩΩΩΩΩΩΩΩ νάιν, νάιν……. shade ΚΡΊΜΑ!!!!!!!!!!!!
Οι άλλοι εννιά Σταυροχωρίτες κοιτάζανε με λύπη που ο Βασίλης δεν καταλάβαινε ότι με τον τρόπο αυτό τον έδιωχνε, για να γλιτώσει από τον θάνατο του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Έχυσε τότε το νερό νευρικά ο Γερμανός και του ξαναέδωσε το παγούρι για τρίτη φορά και δείχνοντάς του με το χέρι, να φύγει……
Ξαναεπέστρεψε ο Βασίλης και ήταν η τελευταία του ευκαιρία για να γλιτώσει, κάτι όμως που δεν έκανε.
Ο τσάμης συνεργάτης των γερμανών τότε, φώναξε τα ονόματα των αντρών:
Σωτήριος Σωτηρίου, Παρών
Αθανάσιος Αθανασίου, Παρών
Χρήστος Χρήστου, Παρών
Αντώνιος Στράτης, Παρών
Απόστολος Χρήστου, Παρών
Δημήτριος Σπυρίδονος, Παρών
Βασίλης Παπαδόπουλος, Παρών
Η αγνότητά του και ο φόβος του δεν τον άφησαν να δει την έξοδο της φυγής για την ελευθερία, που του έδειχνε ο Γερμανός και τότε παρατάχτηκε και κείνος στη σειρά για να στηθούν απέναντι από το γερμανικό πολυβόλο που τον έστειλε στο πάνθεο των ηρώων για την ελευθερία της πατρίδας, την τιμή και την αξιοπρέπεια.
Κελάηδησε το πολυβόλο δέκα φορές, κελάηδησαν και οι ψυχές των εκτελεσθέντων του ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ που τον θάνατο δεν τον αρνήθηκαν, γιατί δεν κιότεψαν ούτε σκεφτήκανε να πουληθούνε στον εχθρό.
Βουβή και πικραμένη τούτη η μέρα για το Φανάρι
Επέσατε θύματα αδέρφια μας εσείς, σε άνιση πάλη και αγώνα.
Ζωή, λευτεριά και τιμή του λαού
Γυρεύοντας, βρήκατε Μνήμα».
Την εκδήλωση χαιρέτισαν:

2. Η κ. Σουζάννα Μαρία Νικολάου- Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ορμωμένη εκ Καστρίου Φαναρίου.
Ο χαιρετισμός μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αγαπητοί Συμπολίτες και Φίλοι,
Κυρίες και Κύριοι,

Ας πάρουμε παράδειγμα από την Ιστορία μας οι νεότεροι και ας διάγουμε τη ζωή μας κατανοώντας ότι η ελευθερία δεν είναι η δύναμη να κάνουμε ό,τι μας αρέσει, αλλά το δικαίωμα να κάνουμε αυτό που πρέπει».
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε για την έντονη συναισθηματική φόρτιση, την ιδιαίτερη τιμητική θέση που είχαν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, τον σεβασμό και την ευλάβεια των παρευρισκομένων προς την ιδιαίτερης σημασίας και αξίας εκδήλωσης που πρώτη φορά υλοποιούνταν (και εδώ πρέπει να πούμε ότι μπορεί να εντοπίστηκαν αδύνατα σημεία, παραταύτα τα προσπερνάμε αφού έγινε η αρχή), να τιμάται κάθε χρόνο στο Σταυροχώρι, ως Ημέρα μνήμης και τιμής η τριμηνία θανάτου «Αύγουστος-Οκτώβριος 1943» για όλα τα χωριά του Φαναρίου που γνώρισαν την φρίκη του πολέμου με την ολοσχερή καταστροφή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως θεσμικοί εκπρόσωποι:
Από τον Δήμο Πάργας οι: κ. Σμπόνιας Νικόλαος (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πάργας), κ. Κασκάνης Νικόλαος (Αντιδήμαρχος Δ. Πάργας), κ. Γιάγιας Ευάγγελος( Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Πάργας), κ. Γρηγορίου -Λιόλιου Αθηνά( Δημ. Σύμβουλος . Δ. Πάργας)
Ο κ. Γιώργος Ζάκας ( Περιφερειακός Σύμβουλος).
Ευχή του Προέδρου της τοπικής κοινότητας Σταυροχωρίου ήταν, του χρόνου να στηθεί μία επιτύμβια στήλη όπου θα αναγράφονται τα ονόματα όλων των εκτελεσθέντων του Φαναρίου, έτσι ώστε να αποτελεί τιμή στους προγόνους μας αλλά και μάθημα για τη νέα μας γενιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.