.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Εκδήλωση με θέμα: «Γνωρίζω τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», στην Παραμυθιά

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση, για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί στη Παραμυθιά τη Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων ¨ΚΑΡΚΑΜΙΣΙ¨ του Δήμου Σουλίου.
Το θέμα της είναι: «Γνωρίζω τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την υπεύθυνη του ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας, και Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, κ. Ζήση Σταυρούλα με τη στήριξη των Διευθυντών και των Συλλόγων Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς, καθώς και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων.
Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οι μαθητές/τριες του Γενικού και του Επαγγελματικού  Λυκείου Παραμυθιάς, καθώς και οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων και θα συντονίσει η κ. Θεοδώρου Αφροδίτη εκπαιδευτικός ΣΕΠ του ΕΠΑΛ Παραμυθιάς.
Εκπρόσωποι από όλα τα σώματα των Ενόπλων δυνάμεων κα των Σωμάτων Ασφαλείας θα παρουσιάσουν όλες τις σχολές, ανεξάρτητα αν αυτές περιλαμβάνονται στο Μηχανογραφικό Δελτίο ή όχι.
Για την εκδήλωση μας μίλησε η κ. Σταυρούλα Ζήση η οποία μας έδωσε μια εικόνα για τις σχολές, για τους κύριους λόγους που τις επιλέγουν οι μαθητές και τελειώνοντας εστίασε στα θέματα που πρέπει να προσέξουν οι μαθητές:
"Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται
αύξηση στις βάσεις των Στρατιωτικών Σχολών και των σχολών  της Αστυνομίας, γεγονός που φαίνεται πως  όλο και παραπάνω υποψήφιοι αναζητούν την ευκαιρία να επιτύχουν μια θέση σ αυτές.
Στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, όπου δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στον αριθμό των εισακτέων, καταγράφηκε άνοδος έως και 1.056 μόρια,
Στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) οι πρώτες προτιμήσεις στις Πανελλαδικές του 2014 ανήλθαν σε 232, οι θέσεις ήταν μόλις 15 και το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 6,46%.
 Το Τμήμα Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) απορρόφησε μόλις δύο φοιτητές, όταν οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 105.
Η Σχολή Ευελπίδων - ΣΩΜΑΤΑ επιλέχθηκε ως πρώτη προτίμηση από 153 άτομα, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 18.536 μόρια και το ποσοστό επιτυχίας «άγγιξε» το 10%.

Πολύ χαμηλά ποσοστά επιτυχίας παρατηρήθηκαν και στο Οικονομικό (ΣΣΑΣ). Δόθηκαν μόλις 9 θέσεις, οι υποψήφιοι που το επέλεξαν στην κορυφή του μηχανογραφικού έφτασαν τους 365 και το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 2,46%.
Πάντως, αρκετοί υποψήφιοι που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν στη στρατιωτική σχολή της αρεσκείας τους για λίγα μόρια, επιλέγουν είτε να συμμετάσχουν πάλι στις εξετάσεις είτε να υπαχθούν στην κατηγορία του 10% των θέσεων (συμπληρώνουν απλώς το μηχανογραφικό) ελπίζοντας ότι θα εισαχθούν την επόμενη χρονιά.
Επισημαίνεται ότι η υψηλότερη βάση εισαγωγής παρατηρήθηκε στο Ιατρικό (ΣΣΑΣ) με 19.330, ενώ ακολούθησαν η σχολή Ικάρων Μηχανικών με 19.225 και το Οικονομικό με 19.187.
Τέλος να αναφέρουμε το γεγονός ότι δεκαπέντε τμήματα είχαν βάση εισαγωγής μεγαλύτερη των 18.000 μορίων, ενώ σε έξι από αυτά απαιτούνταν περισσότερα από 19.000 μόρια.
Γιατί όμως οι μαθητές οδηγούνται κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι στην επαγγελματική  σιγουριά των σχολών αυτών; Τι είναι αυτό που τους ωθεί προς τα κει;
Η υψηλή ανεργία των νέων που κατέχουν πολλά προσόντα, πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς και το αβέβαιο μέλλον που ταλανίζει στις μέρες μας τη χώρα, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μαθητών προς αυτές τις σχολές. Όσο «δημοφιλές» και να είναι το όνομα κάποιου Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ, δυστυχώς δεν φέρνει την επαγγελματική αποκατάσταση που κάποτε είχε. Για το λόγο αυτό όλο και περισσότεροι αριστούχοι μαθητές δηλώνουν τις Στρατιωτικές σχολές και τις σχολές της Αστυνομίας στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Επίσης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και τα στηρίξουν οικονομικά. Οι σχολές αυτές προσφέρουν δωρεάν στέγη και σίτιση στους σπουδαστές τους, καθώς και μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, από τη πρώτη μέρα της αποφοίτησης τους.
Υπάρχουν βέβαια και οι υποψήφιοι εκείνοι, οι οποίοι συνειδητά επιλέγουν τις παραπάνω σχολές, καθώς αποτελούν γι αυτούς όνειρο ζωής και παλεύουν για τη πραγματοποίηση του.
Όσοι πάντως επιλέξουν σχολές με "πηλίκιο" πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι για τις συνθήκες της εκπαίδευσης και των σπουδών, καθώς απαιτούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσωπικότητας με έμφαση στην πειθαρχία, την υπομονή και την αφοσίωση στα καθήκοντα, που απορρέουν από μια αυστηρή ιεραρχία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε χρόνο από τη σχολή Ευελπίδων αποχωρούν, από το πρώτο τρίμηνο, σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 20% των επιτυχόντων. Τα ποσοστά αυτά είναι βέβαια σημαντικά μικρότερα στις υπόλοιπες στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
ΟΙ μαθητές και οι απόφοιτοι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης
Το  πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος, είναι να γνωρίζει ποιες είναι οι στρατιωτικές σχολές, ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής σε κάθε μία από αυτές, καθώς και τις βάσεις εισαγωγής τους.

        Το δεύτερο βήμα του υποψηφίου είναι να διαχωρίσει τις στρατιωτικές σχολές σε κατηγορίες ανάλογα:
1.      Με το σώμα που ανήκουν, δηλαδή αν ανήκουν στο Στρατό Ξηράς, στο Ναυτικό, στην Αεροπορία ή αν η σχολή είναι κοινή και για τα τρία παραπάνω σώματα.
2.       Με το αν οι σπουδαστές, μετά την αποφοίτησή τους, ονομάζονται αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί.
         Το τρίτο βήμα είναι να αναζητήσει ο υποψήφιος λεπτομέρειες για την σχολή που τον ενδιαφέρει, είτε μέσα από την ιστοσελίδα της κάθε σχολής, είτε να παρακολουθεί τις ενημερώσεις οι οποίες διοργανώνονται από το τοπικό Κάντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της περιοχής του και να ενημερωθεί για την αποστολή της, το ημερήσιο και εβδομαδιαίο πρόγραμμα, το πρόγραμμα σπουδών, τις δραστηριότητες κλπ. Επίσης, να μη σταθεί μόνο στα χρόνια φοίτησης στη σχολή που τον ενδιαφέρει, αλλά να γνωρίζει και το αντικείμενο της μελλοντικής του εργασίας καθώς και επιπλέον δυνατότητες (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υπηρέτηση σε θέσεις εξωτερικού κλπ) ή ιδιαιτερότητες (μεταθέσεις, υπηρεσίες, ασκήσεις κλπ).
Για όλους αυτούς τους λόγους, η εκδήλωση με θέμα: Γνωρίζω τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθεί τη Παρασκευή 3 Απριλίου στη Παραμυθιά, θεωρείται πολύ σημαντική για τους υποψηφίους, μαθητές και αποφοίτους, για την  ολόπλευρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση τους. Οι εκδηλώσεις αυτού του είδους, είναι χρήσιμες και αναγκαίες για όλους τους μαθητές και σίγουρα θα καλύψουν κενά και απορίες κυρίως αυτών, που ενδιαφέρονται για τις σχολές αυτές".
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων στηρίζουν την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους και με τη προσφορά του μικρού μπουφέ που θα ακολουθήσει στο τέλος της εκδήλωσης.
ΤΜΗΜΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ
ΘΕΣΕΙΣ
ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Ιατρικό (ΣΣΑΣ)
232
15
19.330
6,46%
Οικονομικό (ΣΣΑΣ)
365
9
19.187
2,46%
Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ)
105
2
19.121
1,90%
Ικάρων (Ιπτάμενοι)
222
29
17.875
13,06%
Ικάρων (Μηχανικοί)
241
10
19.225
4,14%
Ευελπίδων (ΟΠΛΑ)
197
109
16.890
55,32%
Ευελπίδων (ΣΩΜΑΤΑ)
153
15
18.536
9,80%

 Πίνακας 1: Οι πρώτες προτιμήσεις , οι θέσεις, οι βάσεις και το ποσοστό επιτυχίας, των υποψηφίων για τις πανελλαδικές του 2014 στις Στρατιωτικές Σχολές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.