.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Και το Γυμνάσιο Παραμυθιάς στην συνάντηση Μαθητικών Θιάσων


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ!!! Με μια καταπληκτική παράσταση που αξίζει να την παρακολουθήσει ο καθένας!!!! 
Συνεχίζονται οι δράσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Από την Παρασκευή ξεκινάει η «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων», ένας θεσμός που είχε καθιερωθεί  παλιότερα και επανέρχεται πιλοτικά τη φετινή χρονιά μιας και τα σχολεία έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, ενώ από την επόμενη χρονιά θα λάβει πανηπειρωτικό χαρακτήρα όπως ήταν στην πρώτη της μορφή. 
Σκοπός των Συναντήσεων είναι η διαδικασία της συμμετοχής και όχι το καθ’ εαυτό αποτέλεσμα  Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δεν προτείνει και δεν προτρέπει τα παιδιά να διαλέξουν ως επάγγελμα κάποιο από αυτά που συνθέτουν το θεατρικό γίγνεσθαι. Δεν δίνει διαγωνιστικό χαρακτήρα στη Συνάντηση γιατί πιστεύει:
- ότι μεγαλύτερη αξία έχει η διαδρομή και όχι ο τερματισμός, 
- ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς στο κυνήγι της πρωτιάς, στους διαγωνισμούς, μέσα κι έξω από το σχολείο. Αν προστεθεί κι
ένας ακόμη διαγωνισμός τότε το θέατρο από χαρά ζωής και παιχνίδι (γιατί το θέατρο είναι και παιχνίδι) θα μετατραπεί σε μια ακόμη πηγή άγχους και
- ότι ο αυτοσχεδιασμός, η φαντασία και η εφευρετικότητα των παιδιών είναι στοιχεία που οφείλουν να κυριαρχούν σε βάρος μιας καθιερωμένης πιστότητας- απόδοσης  η οποία πολλές φορές τα χαλιναγωγεί (απαιτώντας ίσως επαγγελματικές προδιαγραφές και σίγουρα πολλά χρήματα).     
- Επιβραβεύει την επιλογή των παιδιών να «παίξουν» με το θέατρο. Την επιλογή των εκπαιδευτικών και των γονέων να εμπλακούν στη διαδικασία. Το σχολείο που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους.
Όπως αναφέρθηκε και χτες στη συνέντευξη τύπου, το θέατρο είναι η μορφή της τέχνης που περιλαμβάνει στην πράξη του όλες σχεδόν τις μορφές της: κείμενο, λόγος, υποκριτική, τραγούδι, χορός, σχέδιο (σκηνικά – κοστούμια – μάσκες - κατασκευές), κίνηση, αρμονία, ποίηση, αυτοσχεδιασμός κ.ά.  Η μύηση στις διαδικασίες ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης - πέρα από τον ορισμό της δημιουργικής απασχόλησης- βοηθάει τα παιδιά να επικοινωνούν, να σκέφτονται, να πειθαρχούν σε μια ομαδική δουλειά, να χρησιμοποιούν σωστά την πλούσια γλώσσα μας, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητές τους. 
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν και στο εκτός του σχολείου τους κοινό τις παραστάσεις που ετοίμασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε διαγωνιστικό βάρος - με μόνη «έγνοια» τους τη χαρά της δημιουργίας - στους Ηπειρώτες να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους - και στα μέλη των σχολικών θεατρικών ομάδων να παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΙ για ένα χρόνο δωρεάν.
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν σε 10 παραστάσεις τις δικές τους θεατρικές δημιουργίες στο θέατρο «Καμπέρειο» από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων της φετινής Συνάντησης έχει ως εξής:
- 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες στης σκακιέρας» Παρασκευή 5 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ.
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη», Τρίτη 9 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Αριστοφάνη «Όρνιθες», Παρασκευή 12 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ.
- Γυμνάσιο Παραμυθιάς, Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ», Τετάρτη 17 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 2o Λύκειο Ιωαννίνων, Κ. Πρετεντέρη – Α. Γιαλαμά «Τζένη - Τζένη» Παρασκευή 19 και Σάββατο 20  Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- 11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Άντον Τσέχωφ «Αίτηση σε γάμο – Αρκούδα – Επέτειος»
Δευτέρα 22 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- ΓΕΛ Κατσικά, Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», Τετάρτη 24 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
- Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Θεατρικός όμιλος «Η κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των θαυμάτων»
- Παρασκευή 26 Ιουνίου, 7:00’ μ.μ., Γυμνάσιο Βελισσαρίου, Μάγιας Δεληβοριά «Η Αλφαβήτα της εφηβείας», Δευτέρα 29 Ιουνίου, 8:30’ μ.μ.
 «Ντύνοντας έναν ρόλο»
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων οργάνωσε και υλοποιεί την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ντύνοντας ένα ρόλο». Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας η οποία που προέκυψε μετά από συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ και σχολικών μονάδων. Προηγήθηκαν ανάγνωση έργων, δραματουργική ανάλυση, συζήτηση μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας, διανομή καθηκόντων, παραλαβή κοστουμιών από το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ και τέλος φωτογράφηση σε χώρο επιλογής της δημιουργικής ομάδας.  Το ΔΗΠΕΘΕ ευχαριστεί την υπεύθυνη του προγράμματος Στασινή Σιώζου,  που πρότεινε, οργάνωσε και υλοποίησε το πρόγραμμα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους που συμμετείχαν σε αυτό,  τον φωτογράφο Θύμιο Μάτζιο που οικιοθελώς  συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και το τμήμα αισθητικής και μακιγιάζ των «ΙΕΚ Δέλτα» για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης. 
Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφιών στο θέατρο «Καμπέρειο» κατά τη διάρκεια της «Συνάντησης Μαθητικών Θιάσων». Στις φωτογραφίες απεικονίζονται μαθητές από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους φωτογραφήθηκαν φορώντας θεατρικά κοστούμια από τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. 
Στον απολογισμό τέλος του Μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας, τον Μάιο, έντεκα ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες συμμετείχαν στο φεστιβάλ. Κοινή διαπίστωση είναι, όπως σημειώθηκε, ότι η χωρητικότητα του  θεάτρου αποδείχθηκε ανεπαρκής μιας και πολλοί θεατές δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις λόγω πληρότητας της αίθουσας.Τις ερασιτεχνικές παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.850 θεατές. Στόχος και προοπτική είναι το φεστιβάλ αυτό την επόμενη χρονιά να περιλαμβάνει παραστάσεις από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που εδρεύουν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, αφού επεκταθεί και σε άλλους θεατρικούς χώρους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.