.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πολιτιστικός και κοινωνικός σύλλογος "Ρένα Κώτσιου": Φωτεινός φάρος






Ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος «Ρένα Κώτσιου» ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί έναν πυρήνα αγάπης λειτουργώντας ως φάρος φωτεινός που φωτίζει τις Μνήμες, συνεχίζει την Παράδοση, προβάλλει τον Πολιτισμό και τον εθελοντισμό.
Ο σύλλογος εκτός από τις πολλές του δράσεις έχει ιδρύσει ένα ιδιαίτερο μουσείο Παράδοσης και Πολιτισμού με την ονομασία  «Το Σπίτι της Ρένας», που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς
πρόκειται για έναν χώρο ζεστό, νιώθει κανείς οικεία και αφήνεται να ταξιδέψει στο παρελθόν, σε μνήμες, σε νοσταλγίες αλλά και σε μία αίσθηση μιας συνέχειας της ζωής. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος το "Σπίτι της Ρένας". Το μουσείο  εγκαινιάστηκε  τον   Σεπτέμβριο  του 2012 και λειτουργεί στην Ηγουμενίτσα. Εκθέτονται και φυλάσσονται πανέμορφα στο χέρι και στον αργαλειό "θησαυροί", αυθεντικές φορεσιές, κεντήματα υφαντά κυρίως της περιοχής μας, αλλά και πολλά άλλα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας. Στο «Σπίτι της Ρένας» προστίθενται συνεχώς καινούρια πράγματα και αυτό μας γεμίζει χαρά. Η επισκεψιμότητα αυξάνεται συνεχώς με επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Μουσείο συμμετέχει σε μουσειακή μελέτη, η οποία πραγματοποιείται από την Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου. Η επίσκεψη στο μουσείο είναι δωρεάν.

Ο σύλλογος όμως έχει και άλλες δράσεις όπως:

Δημιουργία χορωδίας εφήβων – ενηλίκων. Δημιουργία παιδικής ομάδας κρουστών.
Τμήμα ζωγραφικής για παιδιά. «Παιδικό Εργαστήρι Δημιουργίας» γαλουχώντας τα παιδιά στον εθελοντισμό. Η θεατρική ομάδα έδωσε παραστάσεις στην Ηγουμενίτσα και την Παραμυθιά. Τα έσοδα δόθηκαν στο Σύλλογο γονιών παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες  «Φλόγα». Το Μουσείο «Το Σπίτι της Ρένας» βράβευσε μαθητές της Ε΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της πόλης για έκθεση που γράφτηκε με θέμα: «Δύναμη και θάρρος στη ζωή». Εκδρομές. Ανθοκομική έκθεση με σύνθημα « Ας ομορφύνουμε την πόλη μας» με τα έσοδα να διατίθενται στην "Φλόγα". Το ίδιο γίνεται με τα παζαράκια του συλλόγου.  Αναβίωση παλιών παιχνιδιών.

Επίσης ο Σύλλογος,  ενισχύοντας τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, αγόρασε τετράδια από τη «Φλόγα» και προσέφερε σε όλα τα παιδιά της Τετάρτης τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Ηγουμενίτσας, από ένα τετράδιο της «Φλόγας», διαδίδοντας το μήνυμα:
«Όσο βρισκόμαστε στα δύσκολα μην μας βγάζετε από τη παρέα σας !!
Στα  πλαίσια των δραστηριοτήτων του και με αφορμή το διήμερο εκδηλώσεων που διοργάνωσε  στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2014, τοποθέτησε αψίδα – την οποία σχεδίασε ο Μπερνάρντο Σάντσε και πρόσφεραν οι κ Γ. Μπλέτσας και Υιοί- στην είσοδο της Παρόδου Ολύμπου από την Ελευθερίου Βενιζέλου και την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014  ανέλαβε τον καθαρισμό και εξωραϊσμό της Παρόδου Ολύμπου.
Ανακαίνιση του χώρου που έχει δοθεί από τον δήμο στην πρώην Μαθητική Εστία.
Ο Σύλλογος οργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας για μαθητές ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄
Γυμνασίου με θέμα «Εικόνες της πόλης μου». Η νικήτρια του διαγωνισμού βραβεύτηκε με μια φωτογραφική μηχανή, προσφορά του καταστήματος Αντώνη Παπαλάμπρου.
Ενίσχυση πολλών οικογενειών  που είχαν ανάγκη.
Ιδιαίτερα το 2015 ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου» έκανε τις ακόλουθες δράσεις
1.         Λειτουργία των τμημάτων:
      i.               α.χορωδία εφήβων – ενηλίκων.
     ii.               β. παιδική ομάδα κρουστών
   iii.               γ.Τμήμα ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών και για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών.
   iv.               δ.Το «Παιδικό Εργαστήρι Δημιουργίας» για παιδιά άνω των 6 ετών
    v.               ε.Θεατρική ομάδα «Ρένα Κώτσιου»
   vi.               τμήμα ραπτικής
2.          Ο Σύλλογος διοργάνωσε ημερήσια εκδρομή στις 8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας, στην Κοζάνη- Σιάτιστα.
3.         Οι μαθητές της Ε΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων της Ηγουμενίτσας έγραψαν και φέτος έκθεση με θέμα: «Δύναμη και θάρρος στη ζωή» και το «Σπίτι της Ρένας»  βράβευσε τις 3 πρώτες με χρηματικό ποσό, και τις 7 με βιβλίο. Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν πήραν από ένα τετράδιο της «Φλόγας».
4.         Η Ανθοκομική Έκθεση -  με το σύνθημα:  «Ας ομορφύνουμε την πόλη μας»- έγινε για Τέταρτη συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή των φυτωριούχων και του Συλλόγου γεωπόνων του νομού μας. Τα έσοδα διατέθηκαν στην «Φλόγα».
5.         Παράλληλα το «Παιδικό Εργαστήρι» του Συλλόγου ετοίμασε και φέτος το καλοκαιρινό παζαράκι, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην «Φλόγα» .
6.         Το Μουσείο "Το Σπίτι της Ρένας" στην προσπάθειά του να διασώσει τη λαϊκή μας τέχνη ώστε να διατηρηθεί ζωντανή, διοργανώνει μια σειρά σεμιναρίων. Τα σεμινάρια  είναι δωρεάν για το κοινό
7.         Ο Σύλλογος,  ενισχύοντας τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, αγόρασε τετράδια από τη «Φλόγα» και προσέφερε σε όλα τα παιδιά της Τετάρτης τάξης όλων των δημοτικών σχολείων της Ηγουμενίτσας, από ένα τετράδιο της «Φλόγας».
8.         Συμμετοχή στη δράση «Let’s do it Greece»..
Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, με τη βοήθεια εθελοντών, διαμόρφωσε την αυλή του Α΄ Δημοτικού σχολείου, πρόσφερε λουλούδια στο σχολείο και δημιούργησε ανθόκηπο με τη βοήθεια των μικρών μαθητών της Α΄ και Β’ τάξεως του σχολείου. Τέλος ανέλαβε τον καθαρισμό και εξωραϊσμό της Παρόδου Ολύμπου. Επίσης καθάρισε παρτέρι στον πεζόδρομο δίπλα στην τράπεζα και φύτεψε λουλούδια.
9.         Στις 18/5/2015, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, υλοποιώντας πολιτιστικό πρόγραμμα του σχολείου τους, διοργάνωσαν εκδήλωση στο χώρο του Μουσείου «Το Σπίτι της Ρένας», Μνήμες- Παράδοση- Πολιτισμός και ξενάγησαν το κοινό φέρνοντάς το σε γνωριμία με τους θησαυρούς της παράδοσής μας.
10.     Ο Σύλλογος πρόσφερε ύφασμα αρίστης ποιότητας, προκειμένου αυτό να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κουρτινών στο νεοϊδρυθέν 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας.
Διοργάνωσε μουσική βραδιά την 1η Ιουλίου 2015 έξω από το χώρο του Μουσείου, στην Πάροδο Ολύμπου, με την Παιδική Ορχήστρα Κρουστών και την Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου .
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.