.

Περιοδικό Step

Περιοδικό STEP: Η διαφήμιση στο περιοδικό είναι επένδυση, χιλιάδες μάτια θα δουν την επιχείρηση σας Στηρίξτε το περιοδικό STEP, κάντε μια ετήσια συνδρομή... Stepperiodiko.blogspot.gr: Καθημερινή ενημέρωση, αφιερώματα, ειδήσεις. Το blog που κάθε μήνα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων αναγνωστών

...

Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Μενίνα: Εκδήλωση μνήμης και τιμής (ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την μάχη της Μενίνας κατά την διάρκεια του 2ου παγκόσμιου πολέμου, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Σουλίου με το ΝΠΔΔ "ΑΡΩΓΗ".
Η Μάχη της Μενίνας ήταν η σημαντικότερη μάχη που έδωσε η αντιστασιακή οργάνωση ΕΔΕΣ με τους Γερμανούς κατακτητές. Η μάχη κράτησε ολόκληρη την ημέρα όταν και οι άντρες του Βασίλειου Καμάρα κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό της Μενίνας, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί στρατιώτες να παραδοθούν.
Το οχυρό της Μενίνας ήταν πολύ ισχυρό και ο κόμβος για τις κατοχικές δυνάμεις για την πρόσβαση και
την ενίσχυση της Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς και Φιλιατών από τα Γιάννινα. Ήταν λοιπόν πολύ
σημαντική η εκπόρθηση αυτού του οχυρού, όμως ήταν ένα ριψοκίνδυνο και επικίνδυνο τόλμημα. Και τελικώς απέναντι στην ισχυρή δύναμη των Γερμανών στις 17 - 18 Αυγούστου στην μάχη που έγινε το οχυρό έπεσε στα χέρια των Ελλήνων.Η μάχη αυτή στοίχισε στους εχθρούς 87 νεκρούς και 57 τραυματίες. Όλοι δε οι υπόλοιποι φρουροί, συνολικά 109 αξιωματικοί και στρατιώτες  πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
Στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν το παρών ο αντιδήμαρχος Σουλίου Ιωάννης Γώγος (εκπροσώπησε την δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση), οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο αντιπεριφερειάρχης Νικόλας Κάτσιος, η περιφερειακή σύμβουλος Αντιγόνη Φίλη (εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη . Καχριμάνη), η πρόεδρος του ΝΠΔΔ "ΑΡΩΓΗ" Μαρίνα Μπέση,  εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εκπρόσωποι φορέων και αντιστασιακών συλλόγων κ.α.
              Tα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας
Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας, Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης, Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης, Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος, Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης, Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής, Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος, Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας, Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τσινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου

 ΒΙΝΤΕΟ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια και να μην προσβάλλουν. Τα προσβλητικά σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα διαγράφονται.

.